Stockcar

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Stockcars in Nederland, 2010

Een Stockcar is een raceauto die speciaal gebouwd is voor de Stockcar Formule 1, de koningsklasse van de autocross en de autospeedway. Deze moet niet verward worden met de Amerikaanse stockcar waarmee in de NASCAR wordt gereden. In Nederland wordt er onder meer bij Ezhaco, de Friesche Autocross Club (FAC), de ACON, MABclub Texel, NOV Lelystad en SMC Venray met de Stockcar F1 -klasse gereden. De coureur moet om in deze klasse te kunnen rijden in het bezit zijn van een geldige NAB-licentie (de overkoepelende sportbond) en derhalve dan ook aangesloten zijn bij de KNAF (KNAC Nationale Autosport Federatie).

Het Nederlandse Asfalt Kampioenschap werd vroeger gereden op de banen in Baarlo en Gendt. Tegenwoordig wordt het asfalt kampioenschap verreden op de banen in Lelystad en Venray. In België wordt er gereden op het circuit van Warneton.

Een Formule 1 Stockcar is een achterwiel aangedreven eenzitswagen waarbij de motor voorin is geplaatst. De rijder zit in het midden van de cabine, achter de motor, maar voor de achteras. Alle wagens hebben een stalen chassis van een gelaste constructie. De chassisbreedte van de wagen moet minimaal 712 mm bedragen. Een stalen rolkooi moet vastgelast zijn aan het chassis. Fiberglas bodywork, van welke soort dan ook, is verboden. De motorkap moet de motor compleet omsluiten, maar luchtfilters mogen uitsteken / hoeven niet bedekt te zijn. Geen bodywork mag uitsteken buiten de wijdte van de banden. Alle wagens (chassis) moeten minstens 50 mm vrij zijn van de grond. Hoofd chassiskokers minimaal 70x70x4 mm van voor- naar achterbumper, zonder breuk of uitsparingen in het gedeelte tussen de radiateur en de voorste rolkooipijpen.

Eigenbouw frame en carrosserie (bijvoorbeeld Stockcarframe met standaardproductiecarrosserie als opbouw) en standaard carrosserie zijn niet toegestaan. Wagens die raceklaar zijn moeten te allen tijde minimaal 1350 kg en maximaal 1550 kg wegen zonder de rijder. Maximaal 52,9% van het totale gewicht van de wagen mag rusten op de binnenste wielen. Minimaal 56% van het totale gewicht van de wagen moet aan de achterkant van de wagen zitten. Alle wieldrukverstellende mogelijkheden die tijdens het rijden kunnen worden gebruikt zijn verboden.