Stockholm International Peace Research Institute

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het kantoor van SIPRI in Solna

Het Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI) is een onafhankelijk internationaal instituut gevestigd in Stockholm, Zweden. Het doet wereldwijd onderzoek naar geweld, bewapening, wapenbeheersing en ontwapening. Het instituut werd op 6 mei 1966 opgericht. Het verzamelt gegevens, doet onderzoek en stelt informatie beschikbaar aan regeringen, politici, onderzoekers, media en het publiek.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In 1964 deed de Zweedse president Tage Erlander het voorstel voor een onderzoeksinstituut om 150 jaar vrede in Zweden te herdenken. Een Zweedse commissie kwam twee jaar later met het voorstel het Stockholm International Peace Research Institute op te richten. De Rijksdag nam het voorstel over en op 1 juli 1966 was SIPRI een feit en kreeg de wettige status van een onafhankelijk stichting.

SIPRI maakt uitsluitend gebruik van publieke informatie. Bij het instituut werken ruim 50 personen. Zij verzamelen gegevens, analyseren deze en publiceren de uitkomsten in diverse publicaties. Het geld voor deze activiteiten komen van particuliere donaties maar ook overheden geven geld ter dekking van de kosten.

Publicaties en databanken[bewerken | brontekst bewerken]

De bekendste publicatie is het SIPRI Jaarboek. Vanaf 1969 wordt dit rapport gepubliceerd en geeft veel informatie over wereldwijde militaire uitgaven, internationale wapenhandel, wapenproductie, kernwapens, gewapende conflicten en multilaterale vredesoperaties.

Deze informatie is ook meer gedetailleerd opgenomen in diverse databanken, zoals:

  • Militaire uitgaven: geeft een overzicht van de militaire uitgaven van 172 landen sinds 1988.
  • Wapenleveringen: toont alle internationale leveringen van conventionele wapens sinds 1950.
  • Wapenembargo's: geeft informatie over alle wapenembargo's die zijn opgelegd door internationale organisaties zoals de Europese Unie of de Verenigde Naties (VN) of door een groep landen. Alle embargo's die van kracht zijn of sinds 1998 van kracht waren, staan in deze databank.
  • Multilaterale vredesoperaties: bevat informatie over alle VN- en niet-VN-vredesoperaties sinds 2000.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Stockholm International Peace Research Institute van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.