Naar inhoud springen

Stoke Mandeville

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Stoke Mandeville
Civil parish in Engeland Vlag van Engeland
Stoke Mandeville (Buckinghamshire)
Stoke Mandeville
Situering
Regio South East England
Graafschap Buckinghamshire
District Aylesbury Vale
Coördinaten 51° 47' NB, 0° 47' WL
Algemeen
Oppervlakte 6,3589 km²
Inwoners
(2011)
5825
(916 inw./km²)
Overig
Postcode(s) HP22
Netnummer(s) 01296
Grid code SP835105
Post town AYLESBURY
ONS-code E04001534
Portaal  Portaalicoon   Verenigd Koninkrijk

Stoke Mandeville is een civil parish in het Verenigd Koninkrijk. Het dorp ligt binnen het Aylesbury Vale district, 4,8 kilometer ten zuidoosten van Aylesbury in de county Buckinghamshire.

Stoke Mandeville heeft een grote hoeveelheid landbouwgrond binnen zijn grenzen. Anders dan de naam doet vermoeden bevindt het Stoke Mandeville Hospital zich niet in het dorp, maar op de parochiegrens met Aylesbury.

Het dorp stond oorspronkelijk bekend als Stoches in het Domesday Book uit 1086. Deze naam was afgeleid van het Oud-Engelse woord stoc, wat 'afgelegen boerderij' betekent. De naam Mandeville werd voor het eerst omschreven in 1284, toen de heerlijkheid in handen was van de machtige Norman de Mandeville-familie. De voormalige middeleeuwse parochiekerk aan de rand van het dorp werd opgeheven begin 20e eeuw, en is inmiddels afgebroken. De enige kerken in het dorp zijn de huidige parochiekerk, St Mary, en de methodistische kerk.

Stoke Mandeville was de locatie van de Stoke Mandeville Games, die voor het eerst plaatsvonden in 1948. Deze staan tegenwoordig bekend als de World Wheelchair and Amputee Games. De spelen, die acht keer werden gehouden in Stoke Mandeville, vormden de inspiratie voor de Paralympische Spelen. De Paralympische Zomerspelen 1984 werden eveneens in het dorp gehouden.

Op 13 mei 2000 werd het nieuwe Stoke Mandeville Millennium bord[1] onthuld. Deze staat op een klein bakstenen voetstuk net naast de basisschool. Dit bord toont het leven in het dorp door de eeuwen heen.

Het treinstation van het dorp wordt aangedaan door de Chiltern Railwayslijn tussen Aylesbury station en Wendover station.

De school van Stoke Mandeville is een openbare school waar kinderen van hun vierde tot hun elfde op zitten. De school heeft ongeveer 220 leerlingen.