Stokerij Van Damme

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
De vierkantshoeve is meteen het bedrijfsgebouw.

De jeneverstokerij Van Damme is een landbouwdistilleerderij van jenever in Balegem, een deelgemeente van Oosterzele in Belgische provincie Oost-Vlaanderen. In de volksmond en op de eigen etiketten worden de producten Balegemsche genoemd. Van Damme is de enige overblijvende landbouwstokerij (dit impliceert dat men zelf het graan voor de jenever teelt) in de Benelux.

Tegenwoordig is een vleugel van de geklasseerde vierkantshoeve in gebruik als bed and breakfast.

Hoeve[bewerken]

Het bedrijf werd door de familie Van Damme opgericht in 1862 en is nu in handen van de familie Lampaert. Heeft men in de zomer aandacht voor de boerderij, in de winter wordt er van december tot april jenever gestookt. De Balegemse jenever geniet geografische naamsbescherming.

Producten[bewerken]

Het bedrijf teelt zelf de granen en daarmee produceert de volgende producten: graanjenever van 31°, 41° en 54°, citroen- en kriekenjenever van 20°, advocaat van 15° en graanjenever- en advocaatpralines.

De producten van de stokerij worden ter plaatse verkocht in een kleine winkel achter in een voormalige koeienstal. De rest van deze ruimte wordt onder meer gebruikt voor recepties met jeneverdegustatie.

Gastenkamers[bewerken]

De stokerij verhuurt een zestal gastenkamers, die geen nummers dragen maar genoemd zijn naar de producten die men verkoopt. Naast de ontbijtruimte is er een grotere gelagzaal met keuken, waar traiteurs onder meer familiefeesten en koffietafels kunnen verzorgen.

Externe link[bewerken]