Stokkum (Gelderland)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Stokkum
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Stokkum (Gelderland) (Gelderland (hoofdbetekenis))
Stokkum (Gelderland)
Situering
Provincie Vlag Gelderland Gelderland
Gemeente Vlag Montferland Montferland
Coördinaten 51° 53′ NB, 6° 13′ OL
Algemeen
Inwoners (2014[1]) 1.135
Foto's
De molen Düffels Möl bij Stokkum
De molen Düffels Möl bij Stokkum
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Stokkum (Nederfrankisch: Stökkum) is een van de elf kerkdorpen van de gemeente Montferland, gelegen in de Gelderse streek De Liemers. Stokkum ligt aan de voet van de Hulzenberg dat een onderdeel is van het Bergherbos, ook bekend als het Montferland. Op de hellingen van de Hulzenberg liggen de 'zandbulten'. Stokkum telde in 2014 ruim elfhonderd inwoners.[1] Het dorp bezit een oude korenmolen, genaamd de Düffels Möl.

Geschiedenis[bewerken]

de Sint Suitbertuskerk

Uit bodemvondsten blijkt dat de bossen in de omgeving van Stokkum 2500 jaar geleden al bewoond moeten zijn. Vormen van ontginning hebben vermoedelijk al in de zevende eeuw voor Christus plaatsgevonden. In de omgeving zijn ook veel ijzerslakken aangetroffen. Uit het ijzeroer werd in die periode ijzer gewonnen. IJzeroer wordt nog wel aangetroffen in een beekje, de Sprung.

In het jaar 1240 wordt Stokkum in geschriften voor het eerst genoemd als Stokhem. Aan het achtervoegsel -hem- is te zien dat het oorspronkelijk een zogenaamde Rijkskarolingische nederzetting is geweest, een vestiging van Frankische soldaten. Die staken, rond 800 na Christus, veelvuldig de Rijn over en koloniseerden gebieden aan de overkant (onder andere de Liemers). De naam Stokkum komt van "Stok", verbonden met het kappen van bomen, terwijl "heim" de betekenis van huis of dorp kan hebben.

De Sint-Suitbertuskerk werd in 1915 in gebruik genomen. De Heilige Suitbertus, afkomstig uit Engeland, is als patroonheilige gekozen. De architect heeft geprobeerd de kerk aan te passen aan de toenmalige kleinschalige gemeenschap, gesitueerd in het glooiende landschap.

In het dorp wordt een eigen dialect gesproken: het Liemers. Dit is een variant van het Nederfrankisch met sterke invloeden uit het Nedersaksisch.

Verenigingen[bewerken]

Grensovergangen[bewerken]

Aan de zuidzijde van het dorp ligt de landsgrens met Duitsland. Vanuit het dorp zijn er een drietal grensovergangen, alle voormalige groene grensovergangen. Deze zijn, van oost naar west:

  • Grensovergang De Linthorst;
  • De fiets-/voetgangersovergang over de Duitse A3 tussen Stokkum en Elten, te midden van de Montferlandse bossen. De grens ligt hier parallel aan de Duitse autosnelweg;
  • Grensovergang de Boterweg. Deze grensovergang ligt in de bossen tussen Stokkum en Beek. De weg is een zandpad.

Bezienswaardigheden en monumenten[bewerken]

Bekende Stokkumers[bewerken]

Externe links[bewerken]

Literatuur[bewerken]

  • Dalen van, A.G. Gelderse historie in de Liemers. Nijgh en van Ditmar, Gelderse Bloem 1972. Deel 1.
  • Harmsen, H., Bronkhorst, W. (1971) Stokkum, uit de historie van dorp en omgeving. Zevenaar/'s-Heerenberg:Drukkerij Rebers.