Stolichnaya

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Stolichnaya (Russisch: Столичная, "hoofdstedelijk", Nederlandse transcriptie: Stolitsjnaja), ook wel Stoli genoemd, is een Russisch wodkamerk. Het werd oorspronkelijk gemaakt in Ruslands oudste distilleerderij genaamd Moscow State Wine Warehouse, een distilleerderij die al in 1901 werd geopend. Volgens het merk wordt er wintertarwe en puur gletsjerwater gebruikt om de wodka te maken. Het merk Stolichnaya werd in 1938 gedeponeerd en internationaal geïntroduceerd in 1953.

Smaken[bewerken]

Stolichnaya is, naast de naturel variant, ook verkrijgbaar met verschillende smaken zoals:

Deze varianten bestaan met alcoholpercentages van 37,5%, 40% en 50%.

Elit[bewerken]

Het merk produceert diverse smaken wodka, waaronder Elit (Элит). Stolichnaya lanceerde dit product in 2004 als een soort van kroon op het wodka-assortiment. Elit is volgens de makers een 'plain' wodka met de zachte smaak van anijs en de pittigheid van wat peper, dat zorgt voor een zachte, pittige nasmaak.

Export[bewerken]

Stolichnaya wordt geëxporteerd door de Russische staatsonderneming Sojuzplodoimport (SPI). Volgens de Russische overheid is dit bedrijf het enige met een officiële exportlicentie voor Stolichnaya. De meeste wodka die momenteel buiten Rusland onder de naam Stolichnaya op de markt wordt gebracht, is echter geproduceerd in Letland door het in Luxemburg gevestigde bedrijf Spirits International van de Russische zakenman Yuri Schefler (eveneens afgekort als SPI), dat claimt in de chaos na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie de merkrechten te hebben verworven. Sinds 2001 woedt er daarom een hevige internationale juridische strijd tussen Sojuzplodoimport en Spirits International. In Nederland bepaalde de rechtbank in Rotterdam – na een reeks in het nadeel van het laatstgenoemde bedrijf beslechte rechtszaken sinds 2006 – op 25 maart 2015 dat Spirits International de Benelux-merkregistraties moest overdragen. Het merk Stoli mocht het bedrijf wél blijven gebruiken omdat dat volgens de rechtbank niet tot verwarring zou leiden.[1][2] Op 7 augustus 2015 echter verbood de rechtbank in Den Haag Spirits International ook flessen wodka met de merknaam Stoli in de Benelux op de markt te brengen, omdat die naam – mede in combinatie met de nieuwe vormgeving van het etiket – te veel associaties met het merk Stolichnaya zou oproepen.[3][4]

Prijzen[bewerken]

Stolichnaya won zijn eerste gouden medaille op de Brusselse wereldtentoonstelling in 1958 en het duurde niet lang voordat het nog een gouden medaille won op de Worlds Fair in Leipzig in 1963. In 2005 won Stolichnaya ook nog eens een dubbele gouden medaille voor de beste wodka op de belangrijke San Fransisco Spirits-competitie. De gouden medailles zijn ook te vinden op het label van de fles. Voor de rest is het label nog precies zoals Andrej Borisovitsj Johanson het in 1953 heeft ontworpen.

Trivia[bewerken]

  • In het nummer Me Nikes van The Opposites ft. Sef wordt er een aantal keer verwezen naar een Stoli.
  • In het nummer Stoli van Mr. Polska & Watts wordt er ook gerapt over Stolichnaya-wodka.
  • In het nummer Laatste Meijer van Faberyayo wordt er verwezen naar een Stoli.

Externe link[bewerken]