Stolichnaya

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Een fles Stolichnaya met rood label

Stolichnaya (Russisch: Столичная, "hoofdstedelijk", Nederlandse transcriptie: Stolitsjnaja), ook wel Stoli genoemd, is een Russisch wodkamerk. Het wordt gemaakt in Ruslands oudste distilleerderij genaamd Moscow State Wine Warehouse. Deze distilleerderij werd al geopend in 1901. Volgens het merk wordt er wintertarwe en puur gletsjerwater gebruikt om de wodka te maken. Het merk Stolichnaya is opgericht in 1953.

Smaken[bewerken]

Stolichnaya is, naast de naturel variant, ook verkrijgbaar met verschillende smaken zoals:

Deze varianten bestaan met alcoholpercentages van 37,5%, 40% en 50%.

Elit[bewerken]

Het merk produceert diverse smaken wodka, waaronder Elit (Элит). Stolichnaya lanceerde dit product in 2004 als een soort van kroon op het wodka-assortiment. Elit is volgens de makers een 'plain' wodka met de zachte smaak van anijs en de pittigheid van wat peper, dat zorgt voor een zachte, pittige nasmaak.

Export[bewerken]

Stolichnaya wordt geëxporteerd door het bedrijf Sojuzplodimport (SPI). Volgens de Russische overheid is dit bedrijf het enige met een officiële exportlicentie voor Stolichnaya.

Prijzen[bewerken]

Stolichnaya won zijn eerste gouden medaille op de "Brussels International Exhibition" in 1958 en het duurde niet lang voordat het nog een gouden medaille won op de "Worlds Fair" in Leipzig in 1963. In 2005 won Stolichnaya ook nog eens een dubbele gouden medaille voor de beste wodka op de belangrijke "San Fransisco Spirits" competitie. De gouden medailles zijn ook te vinden op het label van de fles. Voor de rest is het label nog precies zoals Andrej Borisovitsj Johanson het in 1953 heeft ontworpen.

Trivia[bewerken]

In het nummer "Me Nikes" van The Opposites ft. Sef wordt er een aantal keer verwezen naar een "Stoli".

In het nummer "Stoli" van Mr. Polska & Watts wordt er ook gerapt over Stolichnaya wodka.

In het nummer "Laatste Meijer" van Faberyayo wordt er verwezen naar een "Stoli".

Externe link[bewerken]