Stomatosuchus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Stomatosuchus
Status: Uitgestorven
Fossiel voorkomen: Laat-Krijt
Stomatosuchus
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Reptilia (Reptielen)
Onderklasse:Diapsida
Infraklasse:Archosauromorpha
Superorde:Crocodylomorpha
Orde:Mesosuchia (Primitieve krokodillen)
Familie:Stomatosuchidae
Geslacht
Stomatosuchus
Stromer, 1925
Typesoort
Stomatosuchus inermis
Schedel van Stomatosuchus
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

Stomatosuchus[1][2] is een geslacht van uitgestorven Crocodylomorpha waarvan een fossiel is gevonden in Egypte uit het Cenomanien (Laat-Krijt). Een schedel was het enige fossiele materiaal dat van Stomatosuchus gevonden is, maar dit fossiel is vernietigd in de Tweede Wereldoorlog. Tot nu toe is er geen nieuw materiaal van Stomatosuchus gevonden. Wel zijn fossielen van de verwante stomatosuchiër Laganosuchus gevonden.

Uiterlijke kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Stomatosuchus was opvallend vanwege zijn kop. Deze had de vorm van een eendensnavel. Ook had Stomatosuchus zeer kleine tanden voor een krokodilachtige. Men denkt dat Stomatosuchus kleine diertjes uit het water zeefde. Stomatosuchus was met ongeveer tien meter lengte groot genoeg om ook vissen te eten en misschien zelfs kleine dinosauriërs van de waterkant te pakken. Ook had Stomatosuchus een soort van keelzak. Niet verwante krokodillen die ook een eendensnavelachtige bek hebben waren Isisfordia uit het Vroeg-Krijt en Mourasuchus uit het Plioceen.

Ecologie[bewerken | brontekst bewerken]

Stomatosuchus leefde samen met andere krokodilachtigen als Anatosuchus, Araripesuchus, Kaprosuchus, Laganosuchus, Sarcosuchus en Stolokrosuchus. Ook leefden er in het gebied dinosauriërs zoals Carcharodontosaurus, Deltadromeus, Ouranosaurus en Spinosaurus en pterosauriërs als Ornithocheirus.

De kop van Stomatosuchus inermis.