Stoomcarrousel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Attracties in Marerijk

Sprookjesbos · Stoomcarrousel · Victoriaans Theater · Diorama · Waterorgel · Stoomtrein · Droomvlucht · Villa Volta · Volk van Laaf · Anton Pieckplein · Efteling Museum · Raveleijn

De Stoomcarrousel in 2004

Een stoomcarrousel (ook wel Salonstoomcarrousel) is een draaimolen aangedreven door stoom.

Deze draaimolen was meestal gelegen in een grote tent, welke schuil ging achter een uitbundig versierd front. Naast het draaiwerk zelf bevonden zich er meestal ook een buffet met tafeltjes en stoeltjes. Voor de Tweede Wereldoorlog was dit een populaire manier van uitgaan. Na de oorlog liep de interesse voor deze reizende kunstwerken al snel terug, waarop de exploitanten ze snel genoeg van de hand deden en (meestal in delen) verkochten.

Een bekende stoomcarrousel staat in attractiepark de Efteling in Kaatsheuvel, Nederland. Hij bevindt zich in het Carrouselpaleis. De uit 1895 daterende carrousel staat daar opgesteld sinds 11 mei 1956 en is door de Efteling aangekocht van de familie Janvier uit Bergen op Zoom. De familie had er tot dan toe mee rondgereisd voor de lokale kermissen. Janvier heeft de carrousel zelf gebouwd uit losse onderdelen. De stoommachine is gebouwd door de firma Konings uit Swalmen.

Anton Pieck heeft zich, naar verluidt, persoonlijk ingezet voor de aankoop ervan voor de Efteling, omdat hij als kind in Haarlem zelf nog rondjes had gereden in deze draaimolen.

De nog altijd aanwezige stoommachine

Hoewel de Stoomcarrousel in de Efteling tot in de jaren zeventig van de vorige eeuw nog daadwerkelijk door stoom werd aangedreven (het mechaniek is nog steeds zichtbaar), wordt hij tegenwoordig elektrisch aangedreven. Een blijvende herinnering aan de stoomaandrijving is het feit dat er aan het begin en eind van de rit nog altijd een stoomfluit klinkt.

Op de carrousel bevinden zich, naast dieren als paarden en varkens, ook goudkleurige schuitjes waarin men meewiegt op de muzikale klanken van het originele Gavioli-orgel.

Aan de zijkant van de carrousel bevindt zich een tapperij met zitje, waar men het nodige kan nuttigen en de ronddraaiende reizigers vanachter de tafeltjes kan toewuiven.

In 1956 bevond zich alleen nog maar de stoomcarrousel in het complex. Achter de carrousel was een schuilloods gebouwd.

In 1966 is het complex uitgebreid met de komst van het Waterorgel. In 1971 volgde het Diorama en in 1972 opende het Victoriaans Theater.

Trivia[bewerken]

  • Voordat de Efteling de carrousel aankocht, luidde het opschrift boven de entree "Janvier's Stoomcaroussel" (let op de verkeerde spellingswijze). De Efteling wijzigde dit in "De Efteling Stoomcarrousel". Later werd dit "Carrouselpaleis".

Externe links[bewerken]

Bronnen
  • Documentariaat De Efteling
  • [1] Geschiedenis van de stoomcarrousel