Stoomcentrum Maldegem

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Stoomcentrum Maldegem
Station Maldegem
Station Maldegem
Algemene informatie
Land Vlag van België België
Hoofdvestiging Maldegem
Actief 1990-nu
Website http://www.stoomcentrum.be
Beheer
Trajecten 58 Eeklo-Maldegem
Trajectlengte 10 Km
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Het Stoomcentrum Maldegem is het middelpunt van een historische spoorlijn, op de voormalige stationssite in het Belgische Maldegem.

De spoorlijn met het lijnnummer 58 werd vroeger door de NMBS uitgebaat en verbond Gent met Brugge. De opkomst van de auto luidde de neergang in die duurde tot 1959, toen het reizigersverkeer tussen Eeklo en Brugge werd vervangen door autobussen. De laatste passagierstrein vertrok op 26 februari 1959 omstreeks 21.30 uur naar Brugge. Hoewel de sectie Maldegem – Brugge reeds in de vroege jaren zestig werd uitgebroken, bleven tussen Eeklo en Maldegem tot 26 april 1988 goederentreinen rijden.

Op het eind van de jaren tachtig ontstond er echter weer bedrijvigheid op en rond de Maldegemse stationssite. Een groep Brugse spoorfanaten – die de fase van modelbouw ontgroeid waren en sinds enige jaren op een privéterrein in Maldegem hun hobby op ware grootte hadden beproefd – streken in Maldegem neer en kochten alle door de NMBS verlaten gebouwen (station, goederenloods, baanwachtershuis) op.

Het Stoomcentrum Maldegem startte onmiddellijk met de aanleg van een smalspoor op de oude bedding richting Brugge en kon na het afschaffen van het goederenverkeer ook op normaalspoor gaan rijden.

Op zon- en feestdagen van mei tot en met september kan men terugkeren naar de tijd van toen en een ritje maken met de stoomtrein van Maldegem naar Eeklo in oude rijtuigen met houten banken of zetels met stoffen bekleding of met een antieke dieselmotorwagen, reeks 44(4403) of 46(4620) afkomstig van de NMBS. Het hoogtepunt van het traject tussen Maldegem en Eeklo is zonder twijfel wanneer de stoomtrein over de oude spoorwegbrug over het Schipdonkkanaal in Balgerhoeke dendert. De metalen brug is een oorlogsrestant.

Elk jaar worden er verscheidene evenementen georganiseerd, zoals het Stoomfestival in het eerste weekend van mei.

In 2006 werd de Vlaamse Monumentenprijs uitgereikt aan het stoomcentrum in Maldegem.

In 2011 viert men in het stoomcentrum het 150 jarig bestaan van sporen tussen Gent en Eeklo.

Collectie[bewerken]

In het stoomcentrum staan elf locomotieven. Naast die locomotieven zijn er nog rijtuigen uit de jaren dertig en twee dieselvoertuigen tentoongesteld.

  • Stoomlocomotief 'Generaal Maczek' ofwel de Poolse TKh 5387, is de meest recente aanwinst van het stoomcentrum. Deze locomotief werd in 1959 gebouwd.
  • Poolse stoomlocomotief OI 49-12 uit 1952 rijdt niet meer.
  • 'Fred', een Engelse zadeltanklocomotief gebouwd in 1925.
  • De Belgische Tubize Nummer 1627 dateert uit 1911. Afkomstig van de Museum Stoomtrein der Twee Bruggen.
  • De locomotief 'Yvonne' uit 1893 reed vroeger in Luik bij een mijn rond. Het is een uniek stuk. Afkomstig van de Museum Stoomtrein der Twee Bruggen.
  • Tubize 2234, een locomotief met drie assen, werd in 1930 in Tubize geconstrueerd.
  • Haine Saint-Pierre uit 1923.
  • Locomotief Bébert.
  • Drie locomotieven voor het smalspoor. De voornaamste is een Haine Saint-Pierre uit 1891.
  • Een aantal diesellocomotieven zowel voor normaal- als voor smalspoor.

Een aantal locomotieven wacht nog op dure restauratie en zijn daarom nog niet rijvaardig.

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]