Naar inhoud springen

Stoomkoker

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Een doorzichtige stoomkoker met drie lagen boven elkaar
Variant met bamboe-mandje

Een stoomkoker of stoompan is een elektrisch huishoudelijk apparaat waarmee voedsel bereid wordt door het te stomen. Bij stomen worden de voedingsstoffen beter bewaard dan bij koken of bakken. Er zijn geen olie of vetten nodig voor de bereiding.

Een stoomkoker bestaat uit een waterreservoir met een verwarmingselement met daarboven inzetpannen of mandjes voor verschillende voedingsmiddelen. Deze hebben aan de onderzijde openingen om de stoom door te laten en bevinden zich een aantal centimeters boven het waterniveau van de pan. Als het water kookt gaat de stoom door de gaatjes van de inzetpan en gaart zo groente, aardappelen en dergelijke.

Een stoomkoker kan gebruikt worden voor het bereiden van bijvoorbeeld groenten, rijst (rijstkoker) en vis. In de Aziatische keuken wordt de stoomkoker vaak gebruikt om complete maaltijden te bereiden.

Een alternatief voor een stoomkoker is een stoommandje. Dit is een mandje uit bamboe of metaal dat op een kookpot of wok, of in een met een laag water gevulde pan kan geplaatst worden. Daarnaast bestaan er stoomovens.