Storage area network

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Een Storage Area Network is een toegewijde IT-infrastructuur, bedoeld voor transport van het SCSI protocol tussen rekencentrum computers en een geconsolideerde opslagvoorziening. Het geheel van middelen dat gezamenlijk de geconsolideerde opslagvoorziening vormt, wordt vaak SAN genoemd, maar dit is feitelijk onjuist. Een SAN is (net zoals een LAN) een infrastructuur t.b.v. datatransport. in het Nederlands bestaat geen korte term voor geconsolideerde dataopslag. Om deze reden wordt verder in dit artikel de Engelse term: "Storage" (= opslag) gebruikt.

Historie[bewerken]

Rond 1985 deed het LAN haar intrede, met als centrale component een bestandsserver (of 'Fileserver'). De bestandsserver heeft maar een beperkte inbouwruimte voor harde schijven. Harde schijven werden zodoende ondergebracht in externe behuizingen en ook werden meerdere fileservers in het LAN geplaatst. Deze ontwikkeling had een negatieve weerslag op een aantal essentiële kwaliteitsattributen zoals: snelheid, capaciteit, betrouwbaarheid en beheerbaarheid. Daarnaast was er ook sprake van inefficiëntie, vanwege fragmentatie van de vrije opslagruimte (veel losse harddisks die allemaal afzonderlijk een stuk vrije ruimte gebben).
Zodoende is de industrie begin negentiger jaren op zoek gegaan naar een oplossing. Dit initiatief leidde tot de ontwikkeling van het SAN en de introductie ervan in 1994.

Storage[bewerken]

'Storage' bestaat uit de volgende onderdelen:

  • SAN: (zie introductie bovenaan)
  • Host Bus Adapter: de Fibre Channel interface in de servers
  • Storage controllers: de besturingseenheid tussen dataopslagmedia, SAN en LAN.
  • disk enclosure: de diskkabinetten als behuizing voor de harde schijven
  • harde schijven of SSD's: de media voor dataopslag

Rol en functies van de afzonderlijke onderdelen[bewerken]

SAN[bewerken]

Een Storage Area Network is een IT-infrastructuur, bedoeld voor transport van het SCSI protocol tussen servers en storage. Fysiek bestaat het SAN uit switches en optische Glasvezelkabels. om het SCSI protocol geschikt te maken voor transport over dit medium wordt het ingekapseld in het Fibre Channel protocol. SAN's zijn verkrijgbaar in transportsnelheden van 2-, 4-, 8- en 16 Gbps. Het SAN is niet rechtstreeks toegankelijk voor apparatuur op het LAN, maar het LAN kan wel FC transporteren (dit heet: FCoE)

HBA[bewerken]

De Host Bus Adapters (HBA) zijn de uitbreidingskaarten in de centrale servers, die door het besturingssysteem van de server ‘gezien’ wordt als harde schijf interface.

Storage controller[bewerken]

De controller voert bij een 'storage' oplossing centraal de regie en is om deze reden aangesloten op alle drie de IT-infrastructuren: het SAN via Glasvezel bekabeling, het LAN (via UTP bekabeling en de diskkabinetten (via SAS bekabeling). De storage controller is primair verantwoordelijk voor:

  • verdeling van de harde schijven in RAID groepen voor fouttolerantie.
  • de definitie van de fysieke en virtuele volumes die als LUN worden aangeboden aan de computers.
  • het aanbieden van NAS-functies op het LAN

Disk Enclosure[bewerken]

Dit zijn de de diskkabinetten die de energievoorziening en de datacommunicatie verzorgen voor en naar de harde schijven. Er bestaan diskkabinetten voor harddisks van verschillende maten en interface typen. Het diskkabinet is geschikt voor inbouw in standaard 19 inch computerrekken.

zie ook[bewerken]

iSCSI