Stormé DeLarverie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Stormé DeLarverie
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Geboren New Orleans, 24 december 1920
Overleden Brooklyn, 24 mei 2014
Nationaliteit Amerikaans
Beroep drag king
zanger
portier

Stormé DeLarverie (New Orleans, 24 december 1920[1] - Brooklyn, 24 mei 2014) was een Amerikaanse lesbienne, die mogelijk een hoofdrol speelde bij de Stonewall-rellen en die daarom bekend staat als de Rosa Parks van de Amerikaanse lhbtgemeenschap.[2][3]

Biografie[bewerken]

DeLarverie werd in 1920 in New Orleans geboren als dochter van een Afro-Amerikaanse moeder en een blanke vader.[4] Ze werkte van 1955 tot 1969 als revueartiest:[5] als MC, zingend en optredend in mannenrollen (als drag king).[4] De show waarin ze speelde, de Jewel Box Revue, telde 25 mannen in vrouwenrollen en DeLarverie in de enige mannenrol.[6] De show speelde vaak in de zwarte theaters, maar ook enkele gemengde gelegenheden, waaronder het Apollo Theater en de Radio City Music Hall, beide in New York. Haar aantrekkelijke verschijning inspireerde andere lesbiennes om in mannelijke kleding over straat te gaan.

Ook werkte DeLarverie geruime tijd in Chicago als bodyguard voor gangsters.[4] Later was ze in New York actief als portier bij uitgaansgelegenheden die veel door lesbiennes werden bezocht.[4] Ze woonde jarenlang in Hotel Chelsea, waar ze genoot van de aanwezigheid van de vele schrijvers, kunstenaars en acteurs.

Stonewall-rellen[bewerken]

Op een vroege zaterdagmorgen eind juni 1969 braken er rellen uit naar aanleiding van een politie-inval in de Stonewall Inn, een homobar in Greenwich Village. Politie-invallen in homobars waren een frequent verschijnsel in die tijd, maar ze werden door de lhbt-gemeenschap als treiterijen en vernederingen ervaren. Zo werden de aanwezigen bijvoorbeeld fysiek gecontroleerd op het dragen van kleding die bij hun geslacht paste.[7] Als dat niet het geval was, volgde arrestatie.

Bij de Stonewall-inval werd door de agenten soms wat hardhandig opgetreden. Een menigte toeschouwers, bestaande uit niet-gearresteerde klanten van het café, toegestroomde geestverwanten en anderen, raakte merkbaar geagiteerd. Op enig moment werd een vrouw, omschreven als een typisch New Yorkse butch, geboeid afgevoerd. Deze verzette zich met geweld tegen haar arrestatie[5] en riep de toeschouwers op om "iets te doen", waarna de vlam in de pan sloeg.[8]

Weinigen twijfelen aan de aanwezigheid van DeLarverie bij die rellen en ook niet aan het gegeven dat ze deel uitmaakte van een groep lesbiennes die met de politie vocht.[2] Er zijn getuigen die haar hebben geïdentificeerd als de gearresteerde vrouw en ze heeft ook zelf toegegeven de eerste klap te hebben uitgedeeld.[4] Er zijn echter ook anderen die beweren dat DeLarverie niet de betreffende arrestant was. In elk geval één historicus, David Carter, auteur van Stonewall: The Riots That Sparked the Gay Revolution, meent dat er geheel geen aanwijzingen zijn dat DeLarverie bij de rellen aanwezig was.[2] Niettemin wordt DeLarverie als een icoon van de homo-emancipatie gezien en zien velen haar als de Rosa Parks van de lhbt-gemeenschap.

DeLarverie zelf vond de gebeurtenissen van die eerste avond geen "rel":

"Het was een rebellie, het was een opstand, het was burgerlijke ongehoorzaamheid - het was geen verdomde rel."

Burgerwacht[bewerken]

Decennialang patrouilleerde DeLarverie in haar eentje in het gedeelte van Greenwich Village waar de lesbische cafés zitten, naast haar werk als portier voor één van die gelegenheden.[4] Met haar lengte en androgyne voorkomen was ze een indrukwekkende verschijning en ze was steeds gewapend. Ze bewaakte de straten en liep bij de lesbische bars binnen, altijd alert op tekenen van intolerantie, pesten of lastigvallen van "haar meisjes".[4][9]

Overige bezigheden[bewerken]

DeLarverie was lid van de Stonewall Veterans' Association en vervulde enkele functies voor die organisatie, waaronder Hoofd Beveiliging.[1] Ze ontbrak zelden bij de Gay Pride Parade, waarvan de eerste plaatsvond precies een jaar na de Stonewall-rellen. Ze organiseerde enkele benefietacties voor mishandelde vrouwen en kinderen, waar ze ook zelf optrad.

Levenseinde[bewerken]

Vanaf 2010 woonde DeLarverie in een verpleegtehuis. Ze overleed op 24 mei 2014, in haar slaap.

Zie ook[bewerken]