Strategic Defense Initiative

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Concept van een verdedigingssatelliet.

Strategic Defense Initiative is het streven van de toenmalige president van de Verenigde Staten Ronald Reagan om te komen tot een raketschild in de ruimte, waarbij ballistische raketten van de Sovjet-Unie buiten de dampkring vernietigd konden worden. Door het futuristische karakter wordt het project ook wel "Star Wars" genoemd, naar de filmsaga Star Wars .

Later is gebleken dat het SDI-project onmogelijk uitgevoerd kon worden door enorme kosten, maar de Verenigde Staten gingen door met het ontwikkelen van het project om zo de Sovjet-Unie te dwingen tot een respons. De Sovjet-Unie zou dan haar laatste miljarden investeren in een onmogelijk project. In de Sovjet-Unie begon inderdaad een project om haar bestaande System A-135 ruimteschild rond Moskou te verbeteren, maar dit project kwam uiteindelijk min of meer stil te liggen (wel waren er in de jaren 90 en in 2004 weer testen).

Het project is in de Verenigde Staten doorgegaan onder de naam National Missile Defense[1] en maakt deel uit van het U.S. Missile Defense System, dat raketwapens vanuit Iran en Noord-Korea tegen Europese landen en de Verenigde Staten zelf moet stoppen[2].

Gevolgen in de Sovjet-Unie[bewerken]

Na de val van de Sovjet-Unie claimden Amerikaanse Conservatieven dat de Reagan-regering daarin een grote rol had gespeeld door het bewust laten escaleren van de wapenwedloop en het ontwikkelen van het SDI.[3] Voormalige regeringsfunctionarissen verklaarden dat zij al langer wisten dat de Sovjet-Unie op het punt stond uit elkaar te vallen en dat de ontwikkeling van maatregelen tegen SDI een te grote last op het militaire budget zou leggen. De realiteit was echter anders, een explosie van het militaire budget van de Sovjet-Unie als reactie op SDI heeft nooit plaatsgevonden en vanaf 1987 werd SDI zelfs niet meer als een bedreiging gezien.[bron?]

Voetnoot[bewerken]

  1. National Missile Defense
  2. "U.S. missile defense system expected to be ready within a year: System begun after North Korean tests" - International Herald Tribune, 30 januari 2007
  3. (en) FitzGerald, Frances. 2000. "Way Out There in the Blue: Reagan, Star Wars and the End of the Cold War", p. 473-476. ISBN 978-0-684-84416-9.

Externe links[bewerken]