Stratego

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Stratego
Speelveld
Speelveld
Aantal spelers 2
Leeftijd 8+
Voorbereidingstijd 3-6 minuten
Speelduur 10-60 minuten
Moeilijkheidsgraad gemakkelijk
Kennis inzicht
Uitgever MB, Jumbo,

Stratego is een op oorlog gebaseerd bordspel dat sinds de Tweede Wereldoorlog in het Nederlands wordt uitgegeven, sinds 1958 door Jumbo. Voor distributie in de Verenigde Staten verstrekte Jumbo van 1958 tot 2010 de licentie aan MB, en vanaf 2010 aan Spinmaster.

Originele spelregels[bewerken]

Aan het begin van het spel staan er twee legers, elk bestaand uit 40 stukken in verschillende rangen, tegenover elkaar. De bedoeling is dat het vaandel van de tegenstander wordt veroverd.

Alle stukken mogen 1 veld per keer horizontaal of verticaal op het bord bewegen. Uitzondering is de verkenner, die mag zowel horizontaal als verticaal zo ver bewegen als mogelijk. Uitzondering zijn ook de vlag en bommen welke niet mogen bewegen. Stukken kunnen niet over elkaar heen springen.
De stukken staan zodanig opgesteld dat de speler aan de andere kant van het bord niet kan zien waar welk stuk van de tegenstander staat. Alleen als een stuk een ander stuk aanvalt – door op hetzelfde vak te stappen–, worden beide stukken getoond. Over het algemeen geldt dat het hoogste stuk wint, en het andere van het bord wordt gehaald. Als beide even hoog zijn, worden beide verwijderd. Rood begint.

Er zijn echter twee uitzonderingen:

  • als de spion, die de laagste in rang is van alle stukken, het hoogste stuk aanvalt (de maarschalk), dan wordt de maarschalk juist wel verslagen. Valt de maarschalk echter de spion aan, dan verdwijnt de spion van het bord.
  • een bom wordt alleen weggenomen als deze door een mineur wordt aangevallen.

De bommen en de vlag mogen na plaatsing niet meer verplaatst worden. Een bom wint van elk stuk dat het probeert te slaan, met uitzondering van de mineur. De vlag verliest van elk stuk en het veroveren ervan is tevens het doel van het spel: de speler die met om het even welk beweegbaar stuk de vlag van de tegenstander aantikt, heeft gewonnen.

Strategische tips[bewerken]

De hoogste stukken (maarschalk, generaal, kolonel, majoor) vormen de ruggengraat van de strijdmacht. Daar de meeste andere stukken door hen geslagen kunnen worden zijn zij ideale stukken voor een sterke aanval. Ook kunnen ze gebruikt worden als verdediging tegen een aanval. Ze zijn echter met erg weinig en wie ze kwijt is, is sterk verzwakt. De lagere stukken (kapitein, luitenant en sergeant) vormen als middenrangen de "schoonmakers" en het "voetvolk". Ze kunnen gebruikt worden om lastige verkenners en mineurs op te ruimen zonder de hogere stukken te onthullen aan de vijand. De mineur kan bommen opruimen, maar heeft zelf een lage rang. Mineurs zijn dus kwetsbaar en moeten beschermd worden. Verkenners zijn bijna de laagste in rang, maar kunnen als enige meer dan één veld tegelijk lopen. Ze dienen in feite slechts om de rang van vijandelijke stukken te onthullen. De spion kan als enige de maarschalk slaan, maar is als laagste rang erg kwetsbaar en moet zodoende beschermd worden. De bom dient ter verdediging.

Een veelgebruikte techniek is het omringen van de vlag met bommen, met als gevolg dat een tegenstander die al zijn mineurs kwijt is, het spel niet meer kan winnen. Een belangrijk nadeel hiervan is wel dat dit een voor de tegenstander zeer herkenbaar groepje van drie of vier stilstaande stukken geeft, zodat hij in het eindspel kan vermoeden waar de vlag staat.

Het bord[bewerken]

Stratego

Het bord is verdeeld in 10 x 10 velden. Daarbinnen bevinden zich twee meren van 2 x 2 waar de stukken niet kunnen komen.

De stukken[bewerken]

Op het speelbord worden stukken volledig naar eigen keuze opgesteld met de volgende aantallen en rangen, van sterk (hoog) naar zwak (laag):

Rang Aantal per speler
Bom 6
Maarschalk 1
Generaal 1
Kolonel 2
Majoor 3
Kapitein 4
Luitenant 4
Sergeant 4
Mineur 5
Verkenner 8
Spion 1
Vaandel 1

Geschiedenis[bewerken]

Voordat het spel in zijn huidige vorm bestond waren er al allerlei voorgangers, zoals het Chinese bordspel Jungle (hier wordt niet gewerkt met militaire rangen maar met dieren). De rechtstreekse voorganger van het moderne Stratego was een in 1908 bedacht bordspel genaamd L'Attaque.[1]

De Nederlandse versie van het spel is tijdens de Tweede Wereldoorlog bedacht door de Joodse onderduiker Jacques Johan Mogendorff. Hij gaf het spel in licentie aan de firma Smeets en Schippers. De figuren waren toen nog van karton, wat als nadeel heeft dat ze snel beschadigd en beduimeld raken. Hierdoor zijn de stukken gemakkelijker te herkennen aan de normaal "anonieme" achterkant.

Dit was een belangrijke reden dat het spel aanvankelijk geen groot succes kende, net als het feit dat veel Nederlanders na vijf jaar bezetting genoeg hadden van oorlog en daarmee van oorlogsspelen. Toen Mogendorff het spel in 1958 verkocht aan Hausemann & Hötte begon het succes. De stukken werden aanvankelijk als donkerrood en donkerblauw gelakte houten blokjes gemaakt, later werden ze als plastic modellen vervaardigd.

Het hele spel kostte fl. 9,50. In het eerste jaar werden er 15.000 exemplaren verkocht. In 1980 waren dit er al meer dan 700.000. Inmiddels wordt Stratego in meer dan 50 landen verkocht. Verder is het bordspel nog steeds populair en bestaan er toernooien die worden gespeeld onder de StrategoBond Nederland.

Levend stratego[bewerken]

Een bekende afgeleide van Stratego is het bosspel Levend stratego.

Stratego Waterloo[bewerken]

Ter ere van de 200ste verjaardag van de slag bij Waterloo in 2015 heeft Jumbo 'Stratego Waterloo' uitgebracht. Deze speciale versie heeft 105 stukken in 3 kleuren (Fransen, Engelsen/Nederlanden en Pruisen) die lichte infanterie, infanterie, lichte cavalerie, zware cavalerie, artillerie en de bevelhebbers voorstellen. Bovendien zijn er terreintegels, speelkaarten, een dobbelsteen en een groter speelveld dan de originele versie. Om Stratego Waterloo te winnen moet je er als eerste in slagen om de vluchtroute van je tegenstander te bezetten. Een andere manier om te winnen is door de opperbevelhebber (Wellington of Napoleon) én de bevelhebber (Lord Uxbridge of Maarschalk Ney) van je tegenstander te verslaan. Stratego Waterloo is verkozen geweest als 'Speelgoed van het jaar' in 2015 en heeft de 2de plaats gewonnen in Speelgoedmagazine als 'meest gewaardeerde gezelschapsspel 2015'.

Externe links[bewerken]