Stratemakerstoren

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Stratemakerstoren gezien vanaf Veur-Lent
De toren aan de Waalkade
Maquette van oorspronkelijk uiterlijk toren

De Stratemakerstoren is een voormalig vestingwerk aan de Waalkade van de Nederlandse stad Nijmegen. Het bouwwerk is een in het register van rijksmonumenten opgenomen bastei. Na restauratie in 1995 werd het in gebruik als museum.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De Stratemakerstoren ligt aan het oostelijke deel van de Waalkade nabij de Waalbrug en onder het Valkhof. Hij maakte deel uit van de vestingwerken van Nijmegen. De bastei wordt in 1526 voor het eerst genoemd in de stadsarchieven en in 1569 voor het eerst onder de huidige naam. Aan het eind van de 18e eeuw was de toren in onbruik geraakt. In 1789 kreeg stadstimmerman J. ten Boven toestemming om huizen te bouwen bovenop de het vestingwerk.

Rond 1875 werden, na de invoering van de Vestingwet, de vestingwerken van Nijmegen afgebroken. Vanwege de erbovenop gebouwde huizen bleef de Stratemakerstoren gespaard. Toen deze huizen in 1987 gesloopt werden kwam de toren grotendeels intact tevoorschijn. Hij werd gerestaureerd, en is sinds 1995 te bezichtigen. In 2017 werd een nieuwe bakstenen 'schil' aangebracht om de oorspronkelijk uit mergel gebouwde toren.

De Bastei[bewerken | brontekst bewerken]

In 2014 zijn het museum dat in De Stratemakerstoren gevestigd was en Natuurmuseum Nijmegen gefuseerd tot een stichting genaamd 'De Bastei'. In 2018 gingen beide instellingen aan de Waalkade verder als 'De Bastei, museum voor natuur en cultuurhistorie'. Hierin participeren ook Staatsbosbeheer, IVN Rijk van Nijmegen en Rijkswaterstaat Oost-Nederland.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Stratemakerstoren (Nijmegen) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.