Stratemakerstoren

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Rijksmonument de Stratemakerstoren
De Stratemakerstoren aan de Waalkade
Maquette van de Stratemakerstoren, gebouwd door Bert Eggelaar, gefotografeerd door Nico van Hoorn. Maquette bevindt zich in het museum

De Stratemakerstoren is een rijksmonument aan de Waalkade van de Nederlandse stad Nijmegen. Het is een bastei en is sinds 1995 in gebruik als museum. In april 2015 werd het museum gesloten voor een grootscheepse verbouwing.

De Stratemakerstoren ligt aan het oostelijke deel van de Waalkade nabij de Waalbrug en onder het Valkhof. De bastei wordt in 1526 voor het eerst genoemd in de stadsarchieven en in 1569 ook onder de huidige naam. Het maakte deel uit van de vestingwerken van Nijmegen. Aan het eind van de 18e eeuw was de toren in onbruik geraakt om verschillende redenen. In 1789 kreeg stadstimmerman J. ten Boven toestemming om huizen te bouwen boven op de bastei.

In 1874 tot 1876 werden de vestingwerken van Nijmegen bijna compleet afgebroken, na de invoering van de nieuwe Vestingwet. Omdat de Stratemakerstoren door de erbovenop gebouwde huizen aan het zicht onttrokken was, werd deze gespaard. Toen de huizen in 1987 gesloopt werden, kwam de toren grotendeels intact tevoorschijn. Hij werd gerestaureerd, en was sinds 1995 te bezichtigen.

Museum De Stratemakerstoren bood ook plaats aan wisselende exposities. Op 28 juni 2014 zijn het museum en Natuurmuseum Nijmegen gefuseerd tot Stichting De Bastei. In 2017 werd een bakstenen muur om de mergeltoren weggehaald om de bastei weer haar oude uitstraling te geven. Vanaf januari 2018 gaan beide instellingen verder in de Bastei waarvan ook Staatsbosbeheer, IVN Rijk van Nijmegen en Rijkswaterstaat Oost-Nederland partners zijn. De Bastei, centrum voor natuur en cultuurhistorie werd op 19 mei 2018 geopend.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Stratemakerstoren (Nijmegen) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.