Strava

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Strava
Strava
Ontwikkelaar Strava
Uitgebracht 2009[1]
Recentste versie 20.0.1
Status Actief
Besturingssysteem Android, IOS en via website
Licentie Propriëtaire software[2]
Website www.strava.com
Portaal  Portaalicoon   Informatica

Strava is een website en mobiele applicatie waarmee sportprestaties kunnen worden bijgehouden via GPS. Via de software kunnen gebruikers sportieve prestaties plannen, opslaan en met andere gebruikers vergelijken. Op de website kunnen routes worden gecreëerd. Hiermee kan onder andere het hoogteprofiel van een route worden bepaald. De routes kunnen met de app worden gebruikt als hulpmiddel tijdens het sporten. De gebruiker kan een deel van een geregistreerde route opslaan als segment, waardoor de tijd van andere gebruikers die dat segment aflegden in een ranglijst worden opgenomen.
Strava heeft aspecten van een (sportieve) socialemedia-applicatie, omdat gebruikers andere gebruikers kunnen volgen, online clubs kunnen aanmaken, foto's kunnen delen, uitdagingen kunnen aangaan en berichten kunnen sturen. Strava is met name populair voor gebruik bij wielrennen en hardlopen, maar kan ook bij een reeks andere sporten worden ingezet, waaronder zwemmen, schaatsen, surfen, skiën en snowboarden.

Diverse bekende professionele wielrenners van uiteenlopende nationaliteiten zijn actief op Strava[3], waardoor ook amateurs hun prestaties met die van professionals kunnen vergelijken.

Bezwaren[bewerken]

  • In januari 2018 werden er kamervragen gesteld met betrekking tot Strava-gebruikers onder militairen. De veiligheid van Nederlandse militairen zou geschaad worden doordat ze middels Strava voor kwaadwillenden traceerbaar zijn.[4]
  • De door Strava aangewakkerde competitie onder (amateur)-wielrenners zou risico verhogend zijn, met name in afdalingen[5] Dit geldt met name voor de bovengenoemde segmenten, zeker als deze een afdaling betreffen. Strava nam met betrekking hiertoe overigens maatregelen.[6]

Alternatieven[bewerken]

Andere veel gebruikte sport-apps zijn onder andere RunKeeper en Endomondo.

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]