Strawberry Swing

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Strawberry Swing
Single van:
Coldplay
Van het album:
Viva la Vida or Death and All His Friends
Uitgebracht 13 september 2009
Soort drager Muziekdownload, cd-single
Opname 2008
Genre Alternatieve pop
Duur 4:09
Label Parlophone
Schrijver(s) Guy Berryman, Jonny Buckland, Will Champion, Chris Martin
Producent(en) Markus Dravs, Brian Eno, Rik Simpson
Coldplay
"Life in Technicolor II"
(2009)
  "Strawberry Swing"
(2009)
  "Christmas Lights"
(2010)
Portaal  Portaalicoon   Muziek

"Strawberry Swing" is een nummer van de Engelse alternatieve rock band Coldplay en is het vijfde en laatste nummer van de bands vierde studioalbum, Viva la Vida or Death and All His Friends. De promo van het lied werd uitgegeven op 6 juli 2009. Het officiële nummer werd op 13 september als download uitgegeven. Op 31 juli 2009 werd de gratis "Strawberry Swing" applicatie gelanceerd op iTunes. Een live versie van het lied verscheen op Coldplay's livealbum, LeftRightLeftRightLeft.

Tekst en compositie[bewerken]

"Strawberry Swing" bevat kenmerken van het afro-pop en highlife muziek. Leadzanger Chris Martin legde uit hoe hij tot de tekst kwam: "My mum comes from Zimbabwe, so I spent a lot of time there. I used to work in a studio where people played that." Een groot deel van het lied is ook geïnspireerd door Delakota's lied "The Rock".

Videoclip[bewerken]

De videoclip is een Stop-motion video met Chris Martin die boven op een geanimeerde krijttekeningen ligt. In de Videoclip wordt Chris wakker in zijn huis, hij ziet dat een vrouw gevangen is genomen door een reusachtige eekhoorn. Hij verandert in een superheld en probeert haar te redden. uiteindelijk komt hij bij het huis van eekhoorn, vervolgens tekent hij een bom in de vorm van een eikel. De eekhoorn wordt opgeblazen en Chris en de Vrouw vliegen weg, hierna zoenen ze elkaar. Plotseling stop de animatie en loopt hij weg.

Uitgavegeschiedenis[bewerken]

Datum Land Vorm
2008-07-06 Verenigd Koninkrijk Promotie-cd
2009-09-13 Verenigd Koninkrijk, Duitsland Download
2009-07-29 Verenigd Koninkrijk Muziekvideo
2009-08-03 Wereldwijd Muziekvideo