Street Art Frankey

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Frank de Ruwe
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Persoonsgegevens
Geboren 1977
Geboorteland Vlag van Nederland Nederland
Nationaliteit Vlag van Nederland Nederland
Beroep(en) Beeldend kunstenaar
Oriënterende gegevens
Jaren actief 1998 - heden
officiële website
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Street Art Frankey (pseudoniem van Frank de Ruwe) is een Nederlandse kunstenaar die met relatief kleine en vaak onopvallende kunstwerken het straatbeeld positief wil beïnvloeden.

Leven en werk[bewerken | brontekst bewerken]

Hij groeide op in Nijmegen, vader was uitvinder bij Philips Nederland. Hij studeerde aan de Technische Universiteit Delft (Industrieel ontwerp).

Street Art Frankey is het pseudoniem van Frank de Ruwe, in het dagelijks leven directeur van en werkzaam bij ontwerpcollectief Natwerk. In Amsterdam zijn tal van zijn werken in de categorie street art te vinden op gebouwen, straten en bruggen, vaak als aanvulling op bestaande bouwelementen. Hijzelf over zijn werk:

Ik wil grenzen verleggen. Kunst heeft geen grenzen, daarom vind ik het zo mooi.

Volgens eigen zeggen was hij al van jongs af aan creatief bezig; hij zou bijvoorbeeld een brievenbus op tasformaat hebben gebruikt als schoolrugtas. Hij volgde een studie Industrieel ontwerp en bleef kleine kunst leveren, beginnend vanuit de graffiti. In tegenstelling tot zijn dagelijks werk als reclameontwerper, waarbij steeds overlegd moet worden, lijkt zijn straatkunst voornamelijk op het moment gemaakt te zijn. Daarbij neemt hij het risico dat zijn “beeld” net zo snel verwijderd wordt als dat het geplaatst is.

In 2019 is er al een aantal jaren in Het Parool een speciale pagina aan zijn kunst gewijd; eerst verzorgde hij die rubriek zelf, later moest hij vanwege drukke werkzaamheden dat werk aan anderen overlaten. Even later verscheen zijn werkje Eberhard van der Laan boven de toegang van Paradiso.

Frankey heeft tentoonstellingen gehad in Milaan en New York (Galery Wallplay). Sinds 2019 is (een weergave van) een deel van zijn werk te vinden in Tussen de Bogen. Het kantoor waar hij werkt was verantwoordelijk voor de controversiële posterreclame voor de bloemkoolpizza van New York Pizza (2019), geïnspireerd op de "bloemkolen" van André van Duin, die het bracht tot de Stichting Reclame Code.[1]

Een van de werken die hem inspireerden is het Boomzagertje in het Leidsebosje, een werkje van een nog onbekende kunstenaar.

In juli 2020 werd een beeld van André Hazes in LEGO-versie, dat door de kunstenaar op de Dam in Amsterdam was geplaatst, binnen een week vernield.[2] In juni 2021 werd een nieuwe versie van het beeld geplaatst.

Voorbeelden[bewerken | brontekst bewerken]

Voorbeelden van zijn werk zijn:

Beeld André van Duin voor zijn 75ste verjaardag geplaatst voor Koninklijk Theater Carré.