Streymoy

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Streymoy
Eiland
locatie Streymoy
Locatie
Eilandengroep Faeröer
Coördinaten 62°7'54,01"NB, 7°1'9,98"WL
Algemeen
Oppervlakte 373,5 km²
Inwoners ca. 21.000
Hoofdplaats Tórshavn
Streymoy map.jpg

Streymoy is het grootste (373,5 km²) en dichtstbevolkte eiland van de Faeröer, waar ook de hoofdstad, Tórshavn, gelegen is. De naam van het eiland betekent "eiland van stromen".

Geografie[bewerken | brontekst bewerken]

Signabøur (rechts) en Kollafjørður (midden) aan de gelijknamige fjord.
Kirkjubøur
In het centrum van Tórshavn.
Vallei bij Saksun
Vestmanna

Het eiland heeft een langwerpige vorm en strekt zich ruwweg uit over een noordwest-zuidoost-as, met een lengte van 47 kilometer en een breedte van ongeveer 10 kilometer. Er zijn twee diep insnijdende fjorden in het zuidoosten: Kollafjørður and Kaldbaksfjørður. Voornamelijk in het noordwesten is het eiland bergachtig, met het hoogste punt, Kopsenni (789 m). Dat gebied wordt gedomineerd door tot 500 meter hoge kliffen. Net zoals in de rest van de archipel zijn er vele kleine stroompjes en kleine meren. De belangrijkste vegetatie is gras; er zijn vrijwel geen bomen.

Streymoy wordt van het nabije Eysturoy (het tweede grootste eiland van de Faeröer) gescheiden door de smalle Sundini-zeestraat in het oosten. Andere naburige eilanden zijn Vágar (westen) en Sandoy (zuiden). Drie kleinere eilandjes liggen aan de zuidelijke punt van Streymoy: Koltur, Hestur en Nólsoy.

Bevolking[bewerken | brontekst bewerken]

Ongeveer 21.000 mensen wonen op het eiland, wat neerkomt op meer dan 40% van de bevolking van de Faeröer. De meerderheid van hen woont in de hoofdstad Tórshavn, met ongeveer 15.000 inwoners. Naast de regeringszetel is het ook de belangrijkste haven, de locatie van de universiteit en het commerciële centrum van de eilanden. Andere belangrijke plaatsen zijn Vestmanna, de voormalige ferryhaven in het westen, Kollafjørður in het centrum en de pittoreske dorpen Saksun and Tjørnuvík in het noorden. Vanuit historisch oogpunt is het dorp Kirkjubøur aan de zuidpunt van het eiland van belang, aangezien het een bisschopszetel was in de middeleeuwen.

Transport[bewerken | brontekst bewerken]

Alle kernen zijn via wegen met elkaar verbonden. De belangrijkste weg naar Tórshavn leidt door een tunnel van 2,8 km lang. De verbinding met Eysturoy verloopt via een brug over de Sundini-straat, terwijl sinds 2002 een tunnel van 4 km lang Streymoy met het eiland Vágar verbindt, waardoor de wegen van de drie hoofdeilanden met elkaar verbonden werden.

Er zijn regelmatige veerdiensten naar de eilanden Sandoy en Suðuroy. In de zomer zijn er eveneens regelmatige ferry's naar Hanstholm in Denemarken, Lerwick op de Shetlandeilanden (Schotland), Bergen in Noorwegen en Seyðisfjörður in IJsland.

De Luchthaven Vágar, die op het gelijknamige eiland ligt, is het enige vliegveld van de Faeröer. Daarvandaan kan worden gevlogen naar verschillende internationale bestemmingen in Denemarken, IJsland, Noorwegen, het Verenigd Koninkrijk en Zweden. Verder worden vanaf het vliegveld helikopterverbindingen onderhouden met diverse Faeröerse eilanden.

Gemeentes op Streymoy[bewerken | brontekst bewerken]

Kvívíkar kommuna Sunda kommuna Tórshavnar kommuna Vestmanna kommuna

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]