Strikvraag

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Een strikvraag is een vraag die geen juist antwoord toelaat. De reden voor een dergelijke vraag kan zijn, dat de vragensteller probeert de ander tot een verkeerde uitspraak te verleiden. De gesloten vraag Slaat u uw vrouw nog altijd? vraagt om een ja of een nee, maar impliceert altijd dat hij zijn vrouw ooit heeft geslagen terwijl een onschuldig iemand de vraag open dient te beantwoorden met: Ik heb mijn vrouw nooit geslagen.

Een ander voorbeeld was op 21 januari 2009 in Den Haag Vandaag te zien. Een journalist vroeg minister Eimert van Middelkoop na afloop van een debat over de Nederlandse militaire aanwezigheid in Uruzgan: "Is dit uw laatste blunder geweest?" Wanneer de minister "nee" zou hebben geantwoord, zouden collega-politici geen enkel vertrouwen meer in zijn functioneren hebben gehad, maar wanneer hij "ja" zou antwoorden, zou hij toegeven daadwerkelijk een politieke blunder te hebben begaan. De minister liet de vraag onbeantwoord, liep weg van de camera, en voegde er weglopend aan toe dat de journalist in kwestie die vraag aan niemand mocht stellen.[1]

Een andere reden voor het stellen van een strikvraag is om aan te tonen dat iemand bepaalde kennis niet heeft. Zo kan bijvoorbeeld worden gevraagd: Vond de Franse Revolutie in de 19de of in de 20ste eeuw plaats? Als de andere persoon het antwoord niet weet, zal hij waarschijnlijk gaan raden in plaats van het juiste antwoord (de 18de eeuw) te geven. Hiermee is hij als het ware ontmaskerd als onwetend.

Zie ook[bewerken]