Stroe (Gelderland)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Stroe
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Stroe (Gelderland)
Stroe
Situering
Provincie Vlag Gelderland Gelderland
Gemeente Vlag Barneveld Barneveld
Coördinaten 52° 11′ NB, 5° 41′ OL
Algemeen
Oppervlakte 16,26[1] km²
- land 16,26[1] km²
- water 0[1] km²
Inwoners
(2023-01-01)
1.690[1]
(104 inw./km²)
Woningvoorraad 590 woningen[1]
Overig
Woonplaatscode 1059
Detailkaart
Kaart van Stroe
Locatie in de gemeente Barneveld
Foto's
Ingang van het dorp
Ingang van het dorp
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Stroe is een dorp in de gemeente Barneveld, in de Nederlandse provincie Gelderland. Het dorp heeft 1.690 inwoners (2023).[1]

Ligging[bewerken | brontekst bewerken]

Het dorp is gelegen aan de spoorlijn Amersfoort - Apeldoorn (echter zonder station), nabij de A1 (met aansluiting), op de grens van de Veluwe en de Gelderse Vallei. De ten zuidwesten van het dorp gelegen buurtschap Garderbroek behoort ook tot Stroe.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Stroe is waarschijnlijk een van de oudste nederzettingen van Nederland.[2]

Tussen 1881 en 1937 was er station Stroe, een treinstation dat ook nog in de Tweede Wereldoorlog door de Wehrmacht werd gebruikt. Mede daardoor lag het dorp in de oorlogsjaren verschillende malen onder vuur, waarbij tientallen doden vielen. Het perron, dat in de jaren vijftig en zestig soms nog voor militaire verlofgangerstreinen werd gebruikt, is eind 2015 verwijderd. Het vroegere stationskoffiehuis bestaat nog in de vorm van het huidige Café-restaurant de Rotterdammer.

Bij het station van Stroe opende in 1930 de Coöperatieve Aankoop- en Handelsvereniging Barneveld een filiaal. Later heeft zich in deze gebouwen de Twilmij gevestigd, een producent van mineralenmengsels voor de veevoederindustrie. In 2017 werd Twilmij onderdeel van Koninklijke DSM. De originele silo is bewaard gebleven en vormt thans één van de markante gebouwen van Stroe. Boven in de silo bevindt zich een analoge klok. Daarmee heeft het dorp zonder de aanwezigheid van een kerkgebouw toch een klokkentoren.

Op 22 juni 2022 was Stroe de locatie van een landelijke demonstratie van boeren tegen de stikstofplannen van minister Christianne van der Wal. De boer op wiens land de boeren zich verzamelden, had zijn bedrijf gezien op de kaart van de minister. In de regio moest 60% van de landbouwbedrijven verdwijnen ten behoeve van de natuur. Twee dagen later lekte een geheim plan van de provincie Gelderland uit, om Stroe vol te bouwen met 25.000 woningen. Stroe City noemde de provincie dat scenario. De bewering van de boeren dat het helemaal niet om de natuur ging, kreeg daarmee aanzienlijk meer geloofwaardigheid.[3][4]

Voorzieningen[bewerken | brontekst bewerken]

In Stroe bevindt zich dorpshuis De Hofstee. Verder zijn in Stroe onder andere een galerie, meerdere autogarages, een basisschool, een supermarkt en diverse horeca-gelegenheden. Langs de A1 is ter hoogte van Stroe Rustplaats Tolnegen ingericht, met een tankstation, een Burger King en een La Place-restaurant gevestigd, alsook het MPC Stroe, waar sinds 1999 Nederlandse militairen worden opgesloten die tot straffen tot zes maanden zijn veroordeeld.

Sport en recreatie[bewerken | brontekst bewerken]

Elk voorjaar wordt de Megapull Stroe gehouden. Dit betreft een Truck & Tractorpulling wedstrijd waarin gestreden wordt om de punten voor de nationale competitie. Stroe is gelegen aan de Europese wandelroute E11, ter plaatse beter bekend als Marskramerpad. De route komt via Bato's erf vanuit de richting Veenhuizerveld en vervolgt richting Kootwijk.

Vervoer[bewerken | brontekst bewerken]

Ten noorden van Stroe is busstation Wittenberg, midden in het bos op een kruispunt van buslijnen, met knooppuntdienstregeling[5] (met bij dit kruispunt ook de Generaal-majoor Kootkazerne).

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Stroe van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.