Stromatoliet

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
stromatoliet uit het Precambrium
Moderne stromatolieten in Shark Bay

Stromatolieten zijn een vorm van afzettingsgesteente dat vaak sterk gelaagd is en veel kalk bevat. Het ontstaat doordat cyanobacteriën het sediment invangen en vasthouden. Deze vormen vervolgens laag op laag op een wijze die vergelijkbaar is met de wijze waarop koraalriffen ontstaan.

Stromatolieten behoren tot de oudste fossielen, en worden aangetroffen vanaf circa 3,5 miljard jaar geleden. In het Precambrium kwamen ze veel voor, maar tegenwoordig vindt men ze nog slechts gevormd in enkele speciale milieus, in het bijzonder op plekken waar het water zeer zout of alkalisch is. Reden daarvoor is dat in normale milieus een stromatoliet veel sneller door dieren 'afgegraasd' zou worden dan het opgebouwd kan worden. Een bekende locatie van stromatolieten is Shark Bay in West-Australië.

Nog ouder[bewerken]

In 2016 werden bij Isua op Groenland fossiele stromatolieten gevonden die een record ouderdom van 3,7 miljard jaar bleken te hebben. Dit schoof de datum waarop het leven op aarde verscheen met 200 miljoen terug in de tijd.[1]