Strombeek-Bever

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Strombeek-Bever
Deelgemeente in België Vlag van België
Wapen van Strombeek-Bever
Strombeek-Bever (België (hoofdbetekenis))
Strombeek-Bever
Situering
Gewest Vlag Vlaams Gewest Vlaanderen
Provincie Vlag Vlaams-Brabant Vlaams-Brabant
Gemeente Vlag Grimbergen Grimbergen
Fusie 1977
Coördinaten 50° 55′ NB, 4° 21′ OL
Algemeen
Oppervlakte 4,67 km²
Inwoners 11.517
(2466 inw./km²)
Overig
Postcode 1853
NIS-code 23025(B)
Oude NIS-code 23084
Detailkaart
Strombeek-Bever (Vlaams-Brabant)
Strombeek-Bever
Foto's
Sint-Amandskerk
Sint-Amandskerk
Portaal  Portaalicoon   België

Strombeek-Bever is een plaats in de Belgische provincie Vlaams-Brabant en een deelgemeente van Grimbergen. De deelgemeente is 4,67 km² groot en telt 11.517 inwoners (2466 inw./km²). Strombeek-Bever bestaat uit het dorp Strombeek en het gehucht Bever en ligt langsheen de R0-ringweg en de A12-snelweg Brussel-Boom-Antwerpen, die het gehucht Bever scheidt van Strombeek-centrum. Strombeek grenst aan Brussel en is vergroeid met de Brusselse agglomeratie, in sterkere mate dan Bever.

Geschiedenis[bewerken]

Het riddergeslacht de Strombeke wordt reeds vernoemd in de 12e eeuw. Bij de verdeling van het land van Grimbergen in 1197 wordt Strombeek aan de tak Perwijs-Vianden-Nassau toegekend, die plaatselijke heren blijven tot aan de Franse Revolutie. Bever daarentegen was steeds afhankelijk van de abdij van Groot-Bijgaarden en het kasteel van Bever, dat sinds 1748 bezit was van de graven de Villegas de Clercamp. Op het eind van het ancien régime werden zowel Strombeek als Bever een gemeente. In 1810 werden de afzonderlijke gemeente al opgeheven en samengevoegd tot de nieuwe gemeente Strombeek-Bever.

Door inwijking uit Brussel is dit Vlaamse dorp ook behoorlijk verfranst. Dit heeft in de tweede helft van de vorige eeuw ook aanleiding gegeven tot politieke commotie. Onder leiding van burgemeester Ernest Soens (1904-1996) werd strijd geleverd tegen annexatie bij het tweetalige Brussel en de invoering van taalfaciliteiten. Dit gebeurde onder andere door zijn weigering om de zogenaamde talentelling uit te voeren. Hij liet ook enkele Franstalige verkozenen in de gemeenteraad manu militari uit de raadzaal verwijderen omdat zij weigerden de eed af te leggen in het Nederlands. In 1971 kreeg Ernest Soens voor zijn inzet als eerste de Orde van de Vlaamse Leeuw toegekend.

Om het Vlaams karakter van Strombeek-Bever verder te versterken werd in het begin van de jaren 1970 het Cultureel Centrum geopend, dat als cultuurcentrum fungeert voor heel Grimbergen en de noord-westrand van Brussel.

Strombeek-Bever bleef tot 31 december 1976 een zelfstandige gemeente en maakt sinds 1 januari 1977 deel uit van de fusiegemeente Grimbergen.

Bezienswaardigheden[bewerken]

Natuurgebieden[bewerken]

Cultuur[bewerken]

Evenementen[bewerken]

Politiek[bewerken]

Voormalige burgemeesters van Strombeek[bewerken]

Voormalige burgemeesters van Strombeek-Bever[bewerken]

Onderwijs[bewerken]

Sport[bewerken]

Tot 2002 speelde voetbalclub KFC Strombeek in Strombeek-Bever. De club was op het eind van de 20ste eeuw opgeklommen in de nationale reeksen tot in Tweede Klasse, maar verliet Strombeek en ging als FC Brussels spelen in Molenbeek, waar RWDM was verdwenen. Het voormalige FC Borgt kwam nu in Strombeek-Bever spelen, eerst als KFC Eendracht Borgt-Strombeek, later als KFC Strombeek.

Bekende inwoners[bewerken]

  • Hendrik van der Noot (1731-1827), rechtsgeleerde, advocaat en politicus
  • Ernest Soens (1904-1996), burgemeester van Strombeek-Bever
  • Stan Tourne, Belgisch 6-daagse wielrenner

Externe link[bewerken]