Stroomgebied van de Maas

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Stroomgebied van de Maas

Het stroomgebied van de Maas of het Maasbekken is het gebied in Frankrijk, Luxemburg, België, Duitsland en Nederland van waar al het over het oppervlak lopende water via de zijrivieren van de Maas en de Maas zelf op de Noordzee afwatert.

Algemeen[bewerken]

In het gebied wonen meer dan negen miljoen mensen.

De oppervlakte bedraagt ruim 35.000 km², waarvan (bij benadering):

Soms wordt het stroomgebied van de Steenbergse Vliet en de Mark niet meer tot dat van de Maas gerekend; in dat geval is de oppervlakte voor Vlaanderen en Nederland kleiner.

De regeringen van deze vijf landen en van de drie Belgische gewesten hebben het Maasverdrag gesloten. Dit gaf aanleiding tot de oprichting van de Internationale Maascommissie.

Het stroomgebied van de Maas is één van de vier deelstroomgebieden binnen de Kaderrichtlijn Water, waarbij de kwaliteit van het water in 2015 aanzienlijk verbeterd moet zijn, ten opzichte van 1 juni 2007.

Zijrivieren[bewerken]

Hierna zijn de zijrivieren en vertakkingen opgegeven volgens hun nabijheid bij de monding. Voor iedere rivier wordt tussen haakjes de plaats van de monding vermeld. De zijrivieren zijn ingedeeld naar het land waar ze in de Maas stromen.

Nederland[bewerken]

België[bewerken]

Frankrijk[bewerken]

De Maas bij Givet

Stroomgebied in Vlaanderen[bewerken]

Externe links[bewerken]