Structuurmotief

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het repressoreiwit van de lamda-bacteriofaag bindt met een helix-draai-helix-motief (groen) aan DNA (blauw en rood), volgens PDB 1LMB.

Een structuurmotief of structureel motief in een op een keten lijkend biologisch molecuul, zoals een eiwit of nucleïnezuur, verwijst naar een kort segment in de driedimensionale structuur van een aminozuursequentie dat in groten getale voorkomt in verschillende eiwitten. Uit het structuurmotief kan niet de biologische functie afgelezen worden, omdat ze in eiwitten en enzymen met verschillende functies voorkomen.

Structuurmotieven in eiwitten[bewerken]

Structuurmotieven in eiwitten bestaan gewoonlijk uit slechts enkele elementen. Zo heeft de 'helix-draai-helix' (Engels: helix-turn-helix) drie elementen. Merk op dat hoewel de ruimtelijke sequentie van elementen dezelfde is bij alle gevallen waar sprake is van een eiwitdomein, ze in elke volgorde binnen het betrokken gen gedecodeerd kunnen worden. Structuurmotieven bevatten vaak lussen (Engels: loops) van variabele lengte met een niet gespecificeerde structuur, waardoor er de noodzakelijke 'rek' in zit om twee elementen bij elkaar te brengen ook al zitten die niet in de onmiddellijke nabijheid van de te coderen DNA-sequenties van het gen. Merk ook op dat ook al coderen twee genen voor secundaire structurele elementen van een motief in dezelfde volgorde ze toch iets verschillende sequenties van aminozuren kunnen specificeren.

Zie ook[bewerken]