Structuurvisie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Structuurvisie is in Nederland de benaming van een ambtelijk document in de ruimtelijke ordening.

Inhoud en status[bewerken]

In dit document wordt de visie op het ruimtelijk beleid voor de hele gemeente, provincie of een ander administratief gebied beschreven. Hierin vertelt het bevoegde gezag bijvoorbeeld waar gebouwd mag worden, waar de natuur behouden blijft en waar de economische structuur versterkt moet worden.

Deze structuurvisie heeft geen juridische status in het kader van de Wet ruimtelijke ordening. Het is voor de opsteller wel een voor zichzelf bindend en richtinggevend document waarin de streekplangebieden (en grote bestemmingsplannen) in hun onderlinge samenhang worden bezien. De ruimtelijke strategie in de structuurvisie heeft een termijn van doorgaans 10 à 20 jaar met een doorkijk naar nog langere termijnen.

Diverse schalen van de structuurvisie[bewerken]

Voor de inwerkingtreding van de huidige Wet ruimtelijke ordening maakt alleen de gemeente een structuurvisie voor haar grondgebied. Een voorbeeld is de Structuurvisie Amsterdam 2040. Sinds de provincie haar taak van het goedkeuren voor vastgestelde bestemmingsplannen in de huidige Wet ruimtelijke ordening is verloren, zoekt de provincie naar andere beleidsinstrumentarium. Sindsdien maakt ook de provincie structuurvisie voor haar grondgebied: Provinciale Ruimtelijke Structuurvisie (PRSV). Soms wordt er ook intergemeentelijke of interprovinciale structuurvisie gemaakt. Een voorbeeld is de Structuurvisie Randstad 2040.

De visie speelt een belangrijke rol in het ruimtelijke ontwikkelingsbeleid. Desondanks blijft de visie een hoog abstract document waarin ruimtelijke ontwikkelingen slechts globaal wordt geïnitieerd en gestimuleerd.

Zie ook[bewerken]