Stuart Gordon

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Stuart Gordon

Stuart Gordon (Chicago, 11 augustus 1947) is een Amerikaanse filmregisseur die met name publiek bereikt binnen het horrorgenre. Na zijn eerste (drama)film Bleacher Bums (1979), een toneelverfilming, brak hij in 1985 door met de cultfilm Re-Animator.

Lovecraft[bewerken]

Hoewel Gordon zich sinds zijn doorbraak niet exclusief op horrorfilms richtte, vormen griezelfilms een aanzienlijk deel van zijn productie. Tussen 1985 en 1995 volgde hij Re-Animator op met onder meer de horrorfilms From Beyond (1986), Dolls (1987), Daughter of Darkness (1990), The Pit and the Pendulum (1991) en Castle Freak (1995). Meer dan eens vormden daarbij, net als bij Re-Animator, de verhalen van H.P. Lovecraft de inspiratie. Gordon liet ook meer dan eens zijn waardering voor Edgar Allan Poe blijken in zijn producties.

Met Dagon begaf hij zich na een reeks andersoortige projecten in 2001 weer met een Lovecraft-verfilming op het horrorpad. Sindsdien voegde hij nog King of the Ants (2003) en Stuck (2007) toe aan het griezelgenre.

Masters of Horror[bewerken]

Gordon was een van de zeven regisseurs die voor beide seizoenen van Masters of Horror een film maakte: Dreams in the Witch House en Edgar Allan Poe's The Black Cat (eerder verfilmd door genre-legende Lucio Fulci). Toen bedenker Mick Garris na twee jaar zijn geesteskind meenam naar NBC, nodigde hij Gordon uit om ook voor het 'eerste' seizoen van zijn 'nieuwe' anthologieserie Fear Itself een film te maken. Dat werd Eater (2008).

Jeffrey Combs[bewerken]

De cirkel moet voor Gordon rond komen in 2010. Voor dat jaar staat het derde vervolg op Re-Animator gepland, House of Re-Animator (Gordons goede vriend Brian Yuzna regisseerde de eerste twee vervolgen). Daarin laat hij net als in het eerste deel Jeffrey Combs de hoofdrol spelen (wat Yuzna eveneens deed), nadat hij die sinds Re-Animator ook hoofdrollen gaf in From Beyond, The Black Cat en Castle Freak.