Studeerkamer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een moderne studeerkamer

Een studeerkamer is een kamer in een woning die wordt gebruikt voor papierwerk, computerwerk, huiswerk, studeren en lezen. Historisch gezien was de studeerkamer gereserveerd voor gebruik als privékantoor en leeszaal voor de man als de formele baas van een huishouden, maar tegenwoordig worden studeerkamers door het hele gezin gebruikt.

Opmaak en uitrusting[bewerken | brontekst bewerken]

Een studeerkamer beschikt meestal over een bureau, een stoel, een computer, bureaulampen, boeken en boekenplanken. Vaak als huizen een slaapkamer over hebben, wordt deze als een combinatie van een studeerkamer en een logeerkamer gebruikt.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De studeerkamer ontwikkelde zich uit de thuisbibliotheek. De komst van elektronische communicatie, het inmiddels grotendeels vervangen faxapparaat en computertechnologie hebben de aantrekkingskracht van toegewijde thuiswerkgebieden verruimd.

Modern gebruik[bewerken | brontekst bewerken]

De impact van het internet heeft geleid van een transformatie van de historische studeerkamer met gelokaliseerde functies naar het hedendaagse thuiskantoor. de technologische revolutie die sinds de jaren zeventig mogelijk is gemaakt door het internet, zijn mensen die thuis werken in staat gesteld om wereldwijd te communiceren, produceren en te concurreren. Gemakkelijk beschikbare services zijn e-mail, e-commerce en videoconferenties.