Studie- en Documentatiecentrum Oorlog en Hedendaagse Maatschappij

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het CEGESOMA is gehuisvest in Anderlecht

Het Studie- en Documentatiecentrum Oorlog en Hedendaagse Maatschappij (CegeSoma) is een federaal onderzoeks- en documentatiecentrum in Brussel, dat onderzoek doet naar conflicten en oorlogen in de 20ste eeuw en hun repercussies op de Belgische samenleving. Het houdt zich tevens bezig met het documenteren van deze materie en met de organisatie van publieksevenementen.

De directeur van het CegeSoma is Nico Wouters. Het studiecentrum beschikt over een publieke leeszaal en is gevestigd aan de Luchtvaartsquare 29 in Brussel. De hoofdthema's zijn de twee wereldoorlogen, maar de aandacht gaat ook uit naar de vele andere thema's die de twintigste eeuw hebben gekenmerkt waaronder fascisme, nazisme, communisme, Koude Oorlog, kolonialisme en dekolonisatie.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het CegeSoma werd op 13 december 1967 opgericht als het Navorsings- en Studiecentrum voor de Geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog (NCWOII).[1] In het Frans: Centre de Recherches et d'Etudes historiques de la Seconde Guerre mondiale (CREHSGM). De Franstalige naam van het centrum luidt: Centre d'Etudes et de Documentation Guerre et Sociétés contemporaines.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]