Studio 7

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Studio 7
Plaats NOS-gebouw
Media Park
Hilversum
Eigenaar Nederlandse Omroep Stichting
Portaal  Portaalicoon   Media

Studio 7 is een van de televisiestudio's op het Media Park in de Nederlandse stad Hilversum. Deze televisiefaciliteit is eigendom van de NOS en wordt technisch gefaciliteerd door EMG.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Deze studio is de eerste studio die in gebruik werd genomen sinds de opening van het Schakel- en Presentatiecentrum in 1985, waar deze studio zich in bevindt. Dit bouwwerk is gebouwd met de "doos-in-doos"-constructie. Sinds de eerste ingebruikname is deze studio eigendom van de NOS en hoefde de omroep deze niet te delen met andere omroepen wat wel gebeurde met de zes studio's in het Studiocentrum. NOB TVJ leverde de technici en ondersteuning.

Door de jaren heen kwamen het Journaal en Studio Sport hiervandaan. Het Journaal en alle nieuwsuitzendingen van de NOS verhuisden naar Studio 8 toen die werd geopend en kreeg de sportafdeling de volledige zeggenschap over Studio 7. Uit deze televisiefaciliteit komen programma’s als NOS Sportjournaal, NOS Eredivisie, NOS Studio Sport, NOS Studio Voetbal, uitzendingen rondom het EK en WK voetbal, Olympische Spelen en Tour de France. NOS Evenementen maakt ook gebruik van zowel Studio 7 als Studio 8. Sinds 2017 heeft EMG de taken van het oorspronkelijke NOB TVJ overgenomen en levert het facilitaire bedrijf de technici en support aan Studio 7 en de andere NOS-faciliteiten.[1]

Decor[bewerken | brontekst bewerken]

De laatste verbouwing van Studio 7 vond plaats in 2018. De studio is rond, gevuld met een gebogen scherm en een aantal grote losse schermen waar beelden over de desbetreffende uitzending te zien zijn. De presentatie vindt plaats voor een van deze schermen of op een verhoogde prak, zowel staand als zittend aan tafel. Een schans met een rond gat erin loopt dwars door de studio. Elk programma of sport heeft een eigen kleurenstelling waar het decor in wordt verlicht.

Augmented reality[bewerken | brontekst bewerken]

Bij grote evenementen zoals de Olympische Spelen en verkiezingen kan er gebruik worden gemaakt van augmented reality. Driedimensionale voorwerpen vullen de studio virtueel.

Programma's[bewerken | brontekst bewerken]

Vanuit Studio 7 komen onder andere de volgende televisieprogramma's: