Studio Plantage

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Studio Plantage in december 2010

Studio Plantage was van 1990 tot 2011 een televisiestudio in de zogenaamde Nieuwe ledenlokalen van de dierentuin Artis in de Plantagebuurt van Amsterdam. In 1990 opende Ischa Meijer deze studio samen met de manager Fieldproduction (een camera techniek van het NOB) die de studio realiseerde. Later werd de studio Plantage verkocht via Dutchview aan NEP. Delen van het gebouw fungeerden ook lange tijd als bevolkingsregister van Amsterdam.

Vanuit de studio werden diverse programma's uitgezonden, zoals Buitenhof, Holland Sport, De Wereld Draait Door, Pauw & Witteman, De Leugen Regeert, Zomergasten en De Plantage.

Omdat Artis, eigenaar van het pand, dit wilde gaan verbouwen om het zelf weer in gebruik te nemen, moest DutchView in het voorjaar van 2010 op zoek naar een nieuwe locatie. De nieuwe studio's op het Westergasfabriek-terrein in Amsterdam zijn de nieuwe bestemming. Vanaf september 2010 worden de programma's De Wereld Draait Door, Pauw & Witteman en Kunststof TV vanuit de nieuwe locatie uitgezonden. De radio-uitzending van Tros Muziekcafé op zaterdagmiddag is verhuisd naar De Vorstin in Hilversum.

PowNed is gestopt met het dagelijkse nieuwsprogramma PowNews en het programma Boeken van de VPRO zit tegenwoordig in de Hortus. Ook het programma Buitenhof wordt sinds 2010 uitgezonden vanaf de Hortus.

Een ode aan Studio Plantage is in juli 2012 uitgezonden door de Vara.