Stuivenberg (premetrostation)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Lijn naambord Stuivenberg.svg
Stuivenberg 2.JPG
Perronsporen 2
Perronlengte 60 meter
Netwerk Premetro Antwerpen Logo.svg Antwerpse premetro
Exploitant De Lijn
Ligging
Coördinaten 51° 13′ NB, 04° 26′ OL
Stuivenberg (Antwerpse premetro)
Stuivenberg
Locatie van het premetrostation
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Stuivenberg is een spookstation van de Antwerpse premetro. Het station ligt naast het Stuivenberggasthuis onder het pleintje bij het kruispunt van de Pothoekstraat met de Lange Beeldekensstraat en de Somméstraat. Het spoor richting stadinwaarts ligt op verdieping -2 en het spoor richting staduitwaarts ligt op verdieping -3. Beide perrons hebben een lengte van 60 meter. In de Pothoekstraat bevinden zich naast het domein van het Stuivenberggasthuis twee trappen en een noodschacht die dichtgemetseld zijn. Aan de overzijde van de straat bevindt zich een ingang die gelegen is op het terrein waar een werkplaats van Franki (de firma die zich bezighoudt met het onderhoud van de premetro) gevestigd is. Deze vormt de enige toegang tot het station van buitenaf. Begonnen in 1982 zijn de werken hier sinds 1985 stilgelegd. Het station was bedoeld voor tramlijn 12 die, ter vervanging van tramlijn 3, via de Kerkstraat en de Pothoekstraat naar het premetrostation Schijnpoort zou rijden. Lijn 3 werd na de stillegging van het werk via een ander traject via Elisabeth en Handel geleid. Binnen het Pegasusplan is er geen opening voor dit premetrostation voorzien.

In 2014 kondigde de nieuwe Vlaamse regering aan de ingebruikname van de tunnel onder de Kerkstraat en de Pothoekstraat, langs stations Stuivenberg en Sint-Willibrordus te gaan onderzoeken.

In het stedelijk bestuursakkoord dat in december 2018 tussen de partijen van de nieuwe coalitie voor de periode 2019-2024 werd opgesteld, wordt expliciet vermeld dat dit station (en daarmee dus ook de huidige ongebruikte tunnel) in gebruik zal genomen worden (al wordt er in de tekst verwezen naar "station Pothoekstraat").[1]

Op zondag 15 maart 2015 werden de stations Stuivenberg en Sint-Willibrordus en de bovenste tunnel tussen beide stations tijdens een plaatselijke stratenloop ingelopen.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]