Stuivenberggasthuis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Stuivenbergziekenhuis, voorbouw aan de Lange Beeldekensstraat. Ontwerp van Jules Bilmeyer en Joseph Van Riel (1884).

Het Stuivenberggasthuis, tegenwoordig meestal Campus Stuivenberg of Stuivenbergziekenhuis genoemd, is een openbaar ziekenhuis in Antwerpen. Het Stuivenberggasthuis werd gebouwd in opdracht van de Commissie van Openbare Onderstand en werd officieel ingehuldigd op 6 oktober 1884. Op 2 januari van het daaropvolgende jaar werd de eerste patiënt opgenomen en werd de instelling ook daadwerkelijk als "gasthuis van de armen" in gebruik genomen.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Gedenksteen, herinnerend aan de oprichting in 1880.

De Commissie van Openbare Onderstand, de voorloper van het huidige OCMW, besloot tot de bouw van het ziekenhuis om tegemoet te komen aan de groeiende vraag naar zorg. Het enige andere ziekenhuis in de stad, het Sint-Elisabethgasthuis, kon al sinds 1854 niet meer voldoen aan de zorgvraag. De snelle bevolkingsgroei in Antwerpen na de opening van de Schelde in 1860 en de ontwikkelingen in de geneeskunde, waardoor het ziekenhuis veel meer werd dan een plek om besmettelijke ziekten te behandelen, maakten het tekort aan ziekenhuisbedden steeds dringender. Gekozen werd daarom voor de bouw van een groot en modern nieuw ziekenhuis. Het nieuwe Stuivenberggasthuis kende een voor die tijd zeer vernieuwende architectuur. Deze was het oeuvre van de architecten Frans Baeckelmans, Jules Bilmeyer en Joseph Van Riel. De paviljoenen en zalen waren cirkelvormig, onder andere omdat het ontbreken van hoeken de ontwikkeling van bacteriën tegen zou gaan. Ook had de ronde vorm van de zalen tot doel het toezicht op de patiënten te verbeteren, evenals de luchtcirculatie en de verlichting. Later werden de ronde zalen omgebouwd om patiënten meer privacy te gunnen. Ook werd het ziekenhuis in de loop van de 20e eeuw uitgebreid en gemoderniseerd.

Fusies[bewerken | brontekst bewerken]

Op 1 januari 2000 fuseerde campus Stuivenberg met de campussen Sint Elisabeth en Sint Erasmus tot het Algemeen Centrumziekenhuis Antwerpen. Binnen dat samenwerkingsverband specialiseerde campus Stuivenberg zich op de behandeling van brandwonden. Met als doel kosten te besparen, werd door het OCMW in 2003 bepaald dat de drie ziekenhuizen verder zouden worden samengevoegd met 5 andere zorginstellingen, onder de naam Ziekenhuis Netwerk Antwerpen.

Zie de categorie Stuivenbergziekenhuis van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.