Sturmmann

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een SS-Sturmmann in het kamp Mauthausen.

Sturmmann (Nederlands: stormtroeper) was een paramilitaire rang in de nazi partij die voor het eerst werd gecreëerd in het jaar 1921. De rang van Sturmmann werd gebruikt door de Sturmabteilung (SA) en de Schutzstaffel (SS).

Het woord is ontstaan tijdens de Eerste Wereldoorlog, toen werd de positie van Sturmmann gehouden door Duitse pionier aanvalscompagnie, beter bekend als ”stoottroepen”.

Ontstaan[bewerken | brontekst bewerken]

Na de Duitse nederlaag in 1918, werd de Sturmmann een paramilitaire rang in het Freikorps. In 1921 werd Sturmmann een paramilitaire titel van de nazi partij. In het privaat leger de Sturmabteilung (SA).[1] Sturmmann zou uiteindelijk de basis vormen voor een paramilitaire rang die bijna in alle nazi organisaties gebruikt werd. Maar het is meest geassocieerd met een SA-rang en een rang van de SS.

De rang van Sturmmann werd verleend aan SA-ers en de SS-ers die gedurende zes maanden in de organisatie gediend hadden en lieten zien dat ze de basisbekwaamheden en -vaardigheden bezaten.[2]

Toepassing[bewerken | brontekst bewerken]

Sturmmann was een hogere rang dan Mann, behalve in de Allgemeine-SS waar het een lagere rang was tegenover SS-Obermann, deze werd gecreëerd en gebruikt vanaf 1942 tot 1945.[3] In de organisaties die geen gebruik maakten van de rang Mann (zoals het Nationalsozialistisches Kraftfahrkorps), was de rang van Sturmmann het equivalent van een soldaat en droeg kraagspiegels zonder insigne.[4]

Binnen de Waffen-SS, was een SS-Sturmmann een hogere rang als van een SS-Oberschütze.[2][3]

De rang van Sturmmann was lager, zowel in de SS als in de SA, tot de rang van Rottenführer.[1][3] De insigne van een Sturmmann bestond uit een lege kraagspiegel met een enkele zilveren streep.[4] Het grijze veld uniform van de Waffen-SS toonde ook nog een chevron van een Gefreiter.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Lagere rang:
SS-Mann
SS-rang
SS-Sturmmann
Hogere rang:
SS-Rottenführer
Lagere rang:
SS-Oberschütze
SS-Schütze
SS-rang
SS-Sturmmann
Hogere rang:
SS-Rottenführer
Lagere rang:
SA-Mann
SA-rang
SA-Sturmmann
Hogere rang:
SA-Rottenführer
Lagere rang:
Oberschütze
Soldat
Rang Wehrmacht
Gefreiter
Hogere rang:
Obergefreiter[3]