Sturmscharführer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Opstand van Warschau, Sturmscharführer van de Waffen-SS

Sturmscharführer was een nazi-rang van de Waffen-SS die bestond tussen 1934 en 1945.[1][2]

De rang was de hoogste soldatenrang (geen officier) in de Waffen-SS, het equivalent van een sergeant-majoor in andere militaire organisaties.[3] Sturmscharführer was uniek in de Waffen-SS en werd niet gebruikt in de regulaire SS (de Allgemeine SS), waar de hoogste soldatenrang die van een Hauptscharführer was.

De rank van Sturmscharführer werd gecreëerd in juni 1934, na de Nacht van de Lange Messen.[4]

Door de reorganisatie van de SS, werd Sturmscharführer gecreëerd als de hoogste onderofficiersrang van de SS-Verfügungstruppe, in de plaats voor de oudere Sturmabteilung (SA) titel van Haupttruppführer. In 1941, was de Waffen-SS de opvolger van de SS-Verfügungstruppe en de Sturmscharführer gevestigd als de hoogste onderofficiersrang.[1] Een Sturmscharführer was aangestelde hoofd sergeant van een regiment of, in sommige gevallen een infanteriedivisie.

Sturmscharführer was niet hetzelfde als Stabsscharführer, welke een positie was van een met een titel voor hoofd SS onderofficier in de compagnie.

De rang van Sturmscharführer was ook niet een voorwaarde voor een bevordering tot Untersturmführer en was in het algemeen beschouwd voor de SS-soldaten als een rang voor het “leven“, eerder dan een rang op weg om een officier te worden.

Het insigne voor een Sturmscharführer was een zwart vierkant met twee zilveren pinnen diagonaal en vier zilveren strepen verticaal in combinatie met epauletten van een Wehrmacht Stabsfeldwebel.[3]

Zoals het geval was met de Waffen-SS soldatenrang-insignes, was de kraagspiegel van een Sturmscharführer omrand met zwart-zilver gevlochten koord tot 1940, toen de omrandingen werden gewijzigd; zoals met alle onderofficieren, werd de kraagspiegels omrand met 9 mm gevlochten zilver-grijs koord.

Zie ook[bewerken]

Lagere rang:
Hauptscharführer
Nazi-partij paramilitaire rang
Sturmscharführer
Hogere rang:
Untersturmführer