Cabine (trein)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Stuurstand)
Ga naar: navigatie, zoeken
Een moderne stuurtafel in de cabine van een treinstel type DM'90
Trein cabine van de Zwitserse RhB Ge 2/4 N° 222, gebouwd 1912/13

Een cabine van een trein is een afgesloten ruimte aan de kop van een locomotief, treinstel of rijtuig van waaruit de machinist de trein kan bedienen.

In België gebruikt men de term stuurpost. In spoorjargon wordt ook wel over de bok gesproken. Bij stoomlocomotieven spreekt men over machinistenhuis. In Nederland wordt soms de term stuurstand gebruikt bij trek-duwtreinen, dat zijn reizigerstreinen die door een locomotief zowel getrokken als geduwd kunnen worden. De stuurstand is dan de cabine in het rijtuig dat vooraan de trein loopt als de trein wordt geduwd.

1rightarrow blue.svg Zie Cabine voor de algemene betekenis van cabine.

In oudere treinen, vooral in stoomlocomotieven, zijn veel meters, schakelaars, en handels en kranen op uiteenlopende plaatsen in het machinistenhuis of de cabine aangebracht. In modern materieel is vrijwel alles overzichtelijk ondergebracht in een stuurtafel.

Vrijwel alle treinstellen beschikken over twee cabines. Een stoomlocomotief heeft één machinistenhuis, maar uiteraard heeft de machinist van daar uitzicht naar beide richtingen. De meeste rangeerlocomotieven en sommige andere locomotieven hebben één cabine met twee stuurtafels, voor elke richting één.