Cabine (trein)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Stuurstand)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een moderne stuurtafel in de cabine van een treinstel type DM'90
Treincabine van de Zwitserse RhB Ge 2/4 N° 222, gebouwd 1912/13
Een rangeerlocomotief heeft vaak maar een cabine, met uitzicht in beide richtingen.

Een cabine van een trein is een afgesloten ruimte in een locomotief, treinstel of rijtuig van waaruit de machinist de trein kan bedienen.

In België gebruikt men de term stuurpost. In spoorjargon wordt ook wel over de bok gesproken. Bij stoomlocomotieven spreekt men over machinistenhuis. In Nederland wordt soms de term stuurstand gebruikt bij trek-duwtreinen, voor de cabine in het stuurstandrijtuig, dat is het rijtuig dat aan de voorzijde van de trein rijdt als deze geduwd wordt.

In oudere treinen, vooral in stoomlocomotieven, zijn veel meters, schakelaars, en handels en kranen op uiteenlopende plaatsen in het machinistenhuis of de cabine aangebracht. In modern materieel is vrijwel alles overzichtelijk ondergebracht in een stuurtafel.

Een stoomlocomotief heeft één machinistenhuis. Veel rangeerlocomotieven en locomotieven voor goederentreinen hebben één cabine met twee stuurtafels, voor elke richting één, maar de meeste locomotieven hebben twee cabines, en daartussen ligt een looppad langs de motor. Alle treinstellen beschikken over twee cabines. Is er maar een cabine, dan heeft de machinist van daaruit natuurlijk zicht naar beide richtingen.