Naar inhoud springen

Stylist

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Kim Kardashian backstage
Finale van een modeshow
Lieke van Lexmond en stilist Maik de Boer

Een stylist[1] of ook wel stilist[2] is iemand die stijladvies geeft aan anderen, bijvoorbeeld op het gebied van kleding (mode), of die spullen uitkiest en rangschikt volgens een bepaalde stijl, zoals een woningstylist. Een voedselstylist houdt zich bezig met het uiterlijk van gerechten ('het oog wil ook wat'), met name voor culinaire fotografie.

De mensen die door een modestylist geadviseerd worden, kunnen bijvoorbeeld zijn:

Kleding, accessoires, kapsel en cosmetica worden uitgezocht voor bijvoorbeeld een:

Modestilisten houden in de gaten dat het hele plaatje klopt en letten daarbij op ieder detail. Stilisten kunnen adviseren over een complete make-over. Zij werpen een kritische blik op het uiterlijk van hun klanten zien snel welke facetten verbeterd kunnen worden. Soms kunnen zij bijsturen aan het imago dat opgebouwd gaat worden. Stilisten doen tevens onderzoek naar factoren die de trends beïnvloeden. Stilisten zijn dikwijls achter de schermen aanwezig bij modeshows. Zij adviseren de modellen over de make-up, kleding en accessoires. Zij kunnen bijvoorbeeld ook aanwijzingen geven over geschikte poses die de modellen op de catwalk moeten aannemen om de geshowde kleding het beste tot zijn recht te laten komen.

In Nederland is bijvoorbeeld Maik de Boer een bekende modestilist; hij werkte mee aan diverse televisieprogramma's.

Interieur en retail[bewerken | brontekst bewerken]

Hoewel stilisten het vaakst geassocieerd worden met mode en kleding, is het vak veel breder dan dat. Zo houdt retailstyling zich bezig met een passende winkelbeleving. Interieurstilisten denken na over de inrichting van huizen of kantoren. Over het algemeen kan je stellen dat een stilist een vertaalslag maakt van een trend of een concept, naar een visuele beleving.

Overige[bewerken | brontekst bewerken]

  • Een sporter die blijk geeft de techniek van zijn of haar sport tot op de puntjes te beheersen wordt binnen die context ook wel 'een stilist' genoemd.
  • De term stilist wordt ook gebruikt voor schrijvers en musici die een mooie stijl hebben bij het uitoefenen van hun vak.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]