Subhas Mungra

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Subhas Chandra Mungra (Paramaribo, 2 september 1945) is een Surinaams diplomaat en politicus.

Subhas Mungra heeft economie gestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam.

Financiën[bewerken | brontekst bewerken]

In 1986 werd hij minister van Financiën en Planning namens de VHP. Na de verkiezingen van 1987, de eerste vrije verkiezingen sinds de Sergeantencoup onder leiding van Desi Bouterse, keerde Mungra terug als minister van Financiën, terwijl Henck Arron vicepresident en minister van Planning werd. Op 30 december 1989 overleefde Mungra een moordaanslag. President Shankar zei kort hierna dat deze aanslag vermoedelijk het werk was van Indiaanse bewoners van Bernharddorp (5 kilometer ten noorden van Onverwacht). Een jaar later volgde de telefooncoup waarmee de regering werd afgezet.

Buitenlandse Zaken[bewerken | brontekst bewerken]

In september 1991 volgde hij Robby Ramlakhan op als minister van Buitenlandse Zaken, die die functie ruim een half jaar had gehad sinds die staatsgreep.

Tijdens beide ministerschappen was Mungra betrokken bij pogingen om de bevriezing van Nederlands ontwikkelingsgeld voor Suriname ongedaan te krijgen.

In augustus 1993 werd tijdens een onderzoek naar smeergeld bij een Rabobank-filiaal in Den Haag een bankkluisje ontdekt dat op naam stond van de echtgenote van Mungra met daarin een groot aantal spaarbiljetten. De huur van het kluisje werd betaald door Dilip Sardjoe (penningmeester van de VHP).[1] Als gevolg van deze affaire legden Sardjoe en Arti Jessurun (lid van de Staatsraad) hun functies neer en werd Henk Goedschalk (president van de Centrale Bank van Suriname) ontslagen.

Verenigde Naties[bewerken | brontekst bewerken]

Met het aantreden van de regering-Wijdenbosch in 1996 werd Faried Pierkhan de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken. In juni 1997 werd Mungra de permanent vertegenwoordiger van Suriname bij de Verenigde Naties. Hij werd in die functie in 2001 opgevolgd door Irma Loemban Tobing-Klein. Daarna werd hij docent bij de Anton de Kom Universiteit en begin 2011 werd hij ambassadeur in Washington D.C..

Broers[bewerken | brontekst bewerken]

Subhas Mungra is een broer van Drs. Lachmipersad (Alwin) Mungra, arts en oud VHP-lid der Staten van Suriname/De Nationale Assemblée (1963-1994) en Mr. Motilall (Atta) Mungra, zakenman en oud-Minister van Financiën (1996-1997).

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Keesings Historisch Archief - januari 1994

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Voorganger:
W.A. Udenhout
Minister van Financiën
1986 - 1990
Opvolger:
J.A. Wijdenbosch
Voorganger:
R.D. Ramlakhan
Minister van Buitenlandse Zaken
1991 - 1996
Opvolger:
M.A.F. Pierkhan