Sublime (radiozender)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Sublime
Logo
Voormalige namen Arrow 90.7
Arrow Jazz FM
Sublime FM
Slagzin Let's get it on!
Lancering 2004
Genre(s) Funk, soul en jazz
Eigenaar Mediahuis Radio
Nethoofd Robbert-Jan van de Velde
Radio Director Sublime
Zusterzender(s) 100% NL, Nostalgie, Radio Veronica, SLAM! en Sunlite
Uitzendgebied
Land Nederland
Uitzendgebied Landelijk
Frequenties (digitaal) DAB+ (kanaal 9C)
Website
Portaal  Portaalicoon   Media

De zender Sublime, voorheen Sublime FM, is een Nederlandse commerciële radiozender, met sinds eind 2023 weer voornamelijk non-stop funk, soul en jazz zoals in de jaren voor 2020. Sublime is te beluisteren via de Ether (DAB+), de tv Kabel (radiozenders), de Sublime app en online via Sublime.nl. In oktober 2020 werd de zender onderdeel van NRC Media, wat op haar beurt weer onderdeel is van Mediahuis. Sublime kreeg in recentere jaren overdag een allrounder karakter door een toename van gepresenteerde programma's waarin ook aandacht voor actualiteit. Door het verlies van de FM-frequentie in 2023 en noodzakelijke bezuinigingen zijn diverse gepresenteerde programma's echter ingekort of zelfs geschrapt.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Arrow (2004-2009)[bewerken | brontekst bewerken]

Bij een nieuwe verdeling van de FM-etherfrequenties in mei 2003 was er één frequentiepakket bestemd voor klassieke muziek. Hierbij was Classic FM de enige bieder voor dit frequentiekavel. Wegens wettelijke beperkingen liet moedermaatschappij Sky Radio Group dit aanbod vallen ten gunste van Radio 103 De Gouwe Ouwe Zender (sinds 2003 Radio Veronica). Zes maanden later probeerde de overheid opnieuw het klassieke frequentiepakket te veilen. Arrow Classic Rock Radio BV kwam hierbij als winnaar uit de bus voor een radiostation met de werktitel Arrow Classic Jazz FM. Op 13 februari 2004 startte Arrows' tweede radiostation met testuitzendingen onder de naam Arrow 90,7 FM. Op 25 maart 2004 was de echte aftrap van het station. Vanaf dat moment zond men non-stop moderne jazz (waaronder blues en soul) uit. Daarnaast zijn sindsdien veel lange nieuwsbulletins te horen, met aandacht voor financieel-economisch nieuws. Op deze manier wordt geprobeerd om hogeropgeleiden te bereiken. Eind april 2004 werd de eerste programmaspecial gestart; DJ Maestro mocht iedere dinsdagavond jazznummers mixen. Later kwamen daar de programma's "Tunes to look at", "The Kindred Spirits Radio Show" en "Embrace" bij.

In juni 2005 werd de naam gewijzigd in Arrow Jazz FM ‘omdat de meeste luisteraars de verschillende etherfrequenties van het station ondertussen wel weten te vinden’.

In maart 2008 werd de middengolf-frequentie 1035 kHz te Echt (L) door het Agentschap Telecom aan Arrow Jazz FM "uitgegeven", zodat het ontvangst-gat in Limburg m.b.t. de FM-frequenties van dit radiostation "gedicht" werd. Vanwege een betalingsachterstand aan het Agentschap Telecom moest Arrow Jazz FM op 11 maart 2009 om middernacht haar uitzendingen via de FM staken.

Op 1 mei werd bekend dat de Arrow-zenders faillissement hadden aangevraagd.[1] Op 7 augustus 2009 werd bekendgemaakt dat er een doorstart van de zender zou komen.[2]

Sublime (2012-nu)[bewerken | brontekst bewerken]

Angelique Houtveen, playlist samenstelster en voorheen presentatrice van De Sublime Middagshow (maart 2021 - december 2023)
Candy Dulfer, de presentator van Candy's World

Het station ging per 4 november 2012 verder als Sublime FM.[3]

In 2018 nam Sublime (eerder veranderd van 'Sublime FM' in 'Sublime') intrek in de Werkspoorkathedraal in Utrecht. In de zomer van 2018 legde Sublime Sander de Heer vast, die daarmee terugkeerde op de landelijke radio met een ochtendprogramma genaamd Sublime Sunrise. De Heer ging tevens aan de slag als contentmanager en werd eindverantwoordelijk voor de content op zender.

Met de komst van Sander de Heer investeerde Sublime in meer liveprogramma’s en uitgebreidere nieuwsvoorziening. Een groter publiek maakte kennis met de zender. Daarnaast keerde ook Jaap Brienen, tot dan toe muziekprogrammeur van de zender, terug op de landelijke radio met een eigen radioprogramma genaamd Funky Friday.

In het najaar van 2019 gingen Sublime en Sander de Heer na overleg uit elkaar. De ochtendshow Sublime Sunrise werd overgenomen door Francis Broekhuijsen. De functie van De Heer als content manager kwam te vervallen, en Rick Waltmann vulde per direct de functie als stationmanager in. Vanaf dat moment wijzigden er een aantal zaken in de programmering. Sublime startte met het radioprogramma Sublime Smooth, gepresenteerd door Francis Broekhuijsen. Hierdoor verhuisde Brienen naar de vrijdagochtendshow. Op vrijdagavond kwam de Sublime Weekendmix. In de zomer van 2020 besloot Waltmann om Jasper de Vries aan te stellen als musicdirector binnen Sublime. De Vries volgde daarmee Brienen op, die wel programma’s bleef maken voor de zender.

In 2020 werd NRC Media (Mediahuis) de nieuwe eigenaar van Sublime.[4] In het voorjaar van 2021 werden de eerste veranderingen aangekondigd onder de nieuwe eigenaar met Waltmann nog als stationmanager. Zo werd Martijn Soetens aangetrokken als nieuwe musicdirector, ging Brienen doordeweeks een nieuw ochtendprogramma presenteren, De Sublime Ochtendshow en schoof Broekhuijsen door naar de avondprogrammering. Ook kreeg Candy Dulfer een eigen programma op de zondagavond, en werden Leona Philippo en Bastiaan Ragas stationvoices.[5] Vanaf 1 maart 2021 presenteerde Angelique Houtveen De Sublime Middagshow.[6]

In maart 2022 startte John Williams op de vrijdagmiddag met Johnny's Friday. De middagshow had sinds 26 september 2022 na een tijd van vervangers en re-integratieradio van Houtveen een verdeelde presentatie. Houtveen nam de maandag en dinsdag voor haar rekening en One'sy Muller[7] de woensdag en donderdag. Daarmee was het de eerste middagshow op de populaire Nederlandse radiozenders geworden die wordt gepresenteerd en afgewisseld door twee vrouwen. Begin 2023 veranderde de avondprogrammering. De Experience Show van freelancer Francis Broekhuijsen verdween. Sublime koos voor non-stop. Na het reeds on air zijnde Sublime Classics volgt het nieuwe Sublime Evening Bites volgend door het naar 22.00 uur verplaatste Sublime Smooth. Candy's World van Candy Dulfer verhuisde naar de vrijdagavond. Sublime brengt gedurende het nachtprogramma The Nightshift van 24.00 uur tot 6.00 uur non-stop relaxte sound.

Op 14 december 2023 is er na een duur van bijna 33 maanden een eind gekomen aan De Sublime Middagshow. Het verlies van de FM-frequentie en noodzaak tot bezuinigingen leidden hiertoe. Diverse gepresenteerde programma's waren al ingekort. Johnny's Friday van John Williams en De Weekendmix van Turne Edwards zijn ook verdwenen, maar de ochtendsow van Jaap Brienen heeft doorgang. En ook doorgang voor de show van Candy Dulfer in de weekendprogrammering [8] Angelique Houtveen van de Middagshow blijft nog in dienst bij Sublime zijnde achter de schermen, maar bijvoorbeeld wel als mede presentatrice van De Sublime top 1000 en er wordt gedacht aan een nieuw programma voor haar in mogelijke betere toekomstige tijden. Een gepresenteerde show brengt extra kosten met zich mee voor onder andere een niet hoorbare medewerker, de producer.

Frequenties[bewerken | brontekst bewerken]

Arrow Jazz FM was van 2004 tot 2009 via de ether te ontvangen. In 2011 verkreeg Sublime een etherfrequentie.[9] Vanaf september van dat jaar was Sublime in heel Nederland via de radio te ontvangen. Sinds 1 september 2023 zit Sublime niet meer in het zenderaanbod op FM en is daarom uitsluitend nog digitaal te ontvangen.

Medewerkers[bewerken | brontekst bewerken]

Programmadirecteur[bewerken | brontekst bewerken]

Bewerk Deze lijst is (mogelijk) incompleet. U wordt uitgenodigd op bewerken te klikken om de lijst uit te breiden.

Diskjockeys[bewerken | brontekst bewerken]

Huidige[bewerken | brontekst bewerken]

Voormalige[bewerken | brontekst bewerken]

Zenderstemmen[bewerken | brontekst bewerken]

Nieuwslezers[bewerken | brontekst bewerken]

Programmering[bewerken | brontekst bewerken]

Sublime heeft het grootste gedeelte van de week een horizontale programmering. In het weekend is de programmering voornamelijk non-stop.[13]

Lijsten[bewerken | brontekst bewerken]

De Soul Top 1000[bewerken | brontekst bewerken]

In 2021 introduceerde Sublime De Soul Top 1000, die in april van dat jaar voor het eerst te horen zou zijn.[14] Luisteraars kunnen bij deze lijst stemmen op hun favoriete soulartiesten en -nummers aller tijden.

Digitale zenders[bewerken | brontekst bewerken]

Sublime heeft binnen de Sublime app en online via Sublime.nl een aantal digitale zenders die non-stop muziek uitzenden en mogelijk een bepaald thema hebben:

  • Sublime Classics
  • Sublime Jazz
  • Sublime Funk & Disco
  • Sublime Smooth
  • Sublime Soul

Pay-off[bewerken | brontekst bewerken]

Voorheen:
  • Join the Groove
Huidige:
  • Let's get it on!

Beeldmerk[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]