Subprefecturen van Japan

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Administratieve onderverdeling van Japan
Prefecturaal niveau
Prefecturen
都道府県 todōfuken
Subprefecturaal niveau
Subprefecturen
支庁 shichō


Grote Steden
政令指定都市 seirei-shitei-toshi


Districten
gun

Gemeentelijk niveau
Kernsteden
中核市 chūkaku-shi


Speciale Steden
特例市 tokurei-shi


Steden
shi


Speciale wijken van Tokio
特別区 tokubetsu-ku


Gemeenten
chō, machi


Dorpen
mura, son

Subgemeentelijk niveau
Wijken
ku

Sommige Japanse prefecturen worden verder onderverdeeld. De onderverdelingen worden shichō (支庁) in het Japans genoemd. Dit woord kan vertaald worden als "subprefectuur" of "onderprefectuur". Doorgaans bestaat een subprefectuur uit enkele tot meerdere steden, gemeenten en dorpen. Subprefecturen werden voornamelijk opgericht in geografisch afgelegen gebieden om betere prefecturale diensten te verlenen aan de burger. De subprefectuur wordt niet vermeld in het Japanse adressysteem. Aangezien de subprefecturen slechts secretariaten zijn van de prefecturen, is hun werking eerder onbekend voor het algemene publiek. Enkel in Hokkaido en in de prefectuur Tokio zijn ze omwille van historische redenen beter bekend. Alle prefecturen hebben het recht om subprefecturen op te richten.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De meeste subprefecturen (shicho) zijn ontstaan uit de eilandsecretariaten (tocho) die opgericht werden rond 1900. In 1909 werden er 8 tocho opgericht : Ogasawara (Tokio), Hachijo (Tokio), Oshima (Tokio), Tsushima (Nagasaki), Oki (Shimane), Oshima (Kagoshima), Miyako (Okinawa) en Yaeyama (Okinawa). In 1926 werden alle tocho omgevormd tot shicho.

Sakhalin[bewerken | brontekst bewerken]

In 1907 richtte Japan de prefectuur Karafuto op om het eiland Sachalin te besturen. Karafuto was onderverdeeld in 4 subprefecturen: Toyohara (het huidige Joezjno-Sachalinsk), Maoka (het huidige Cholmsk), Esutoru (het huidige Oeglegorsk) en Shikuka (het huidige Makarov).

De eilanden van de zuidelijke Grote Oceaan[bewerken | brontekst bewerken]

Een aantal eilanden die Japan verworven had onder het Verdrag van Versailles werden ondergebracht in de prefectuur van de Zuidwestelijke Grote Oceaan (南洋庁, Nan'yōchō). Deze bestond tussen 1922 en 1945. Deze prefectuur was onderverdeeld in zes subprefecturen. De subprefecturen bevonden zich op de eilanden Saipan, Yap, Palau, Truk, Pohnpei en Jaluit. In november 1943 werden de zes subprefecturen samengevoegd in een "oostelijke," een "westelijke" en een "noordelijke " subprefectuur. Deze bleven bestaan tot aan het einde van de oorlog en de daaropvolgende overgave van Japan.

Honshu[bewerken | brontekst bewerken]

Kyushu[bewerken | brontekst bewerken]

  • Tot 2004 had de prefectuur Nagasaki 3 subprefecturen (支庁, shichō). Deze bevonden zich op het eiland Iki, Tsushima en op de Goto-eilanden. Ze werden vervangen door de gelijknamige regionale bureaus (地方局, chihō kyoku).

Huidige subprefecturen[bewerken | brontekst bewerken]

De volgende prefecturen zijn onderverdeeld in subprefecturen :