Substantia nigra

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Zwarte kern
Substantia nigra
Substantia nigra aangegeven in rood.
Synoniemen
Latijn substantia nigra Sömmeringii[1]

substantia nigra Soemmeringii[2][1]
substantia nigra pedunculi cerebri[2]
locus niger[3]
locus niger crurum cerebri[1]
locus niger cruris cerebri[4]
corpus nigrum Vicq d'Azyri[2]

Gegevens
Onderdelen pars reticulata
pars compacta
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De substantia nigra[5] of zwarte kern[1] is een pigmenthoudende kern in het mesencephalon, ofwel het middendeel van de hersenen. Het behoort tot de basale kernen van het centrale zenuwstelsel. (Het overige deel van de basale kernen wordt gevormd door het corpus striatum, de globus pallidus en de nucleus subthalamicus). De substantia nigra bevat twee deelstructuren, de pars reticulata (SNr) en de pars compacta (SNc). De substantia nigra (vooral de SNc) heeft een dopaminerge projectie op het putamen en de hersenschors.

Bij de ziekte van Parkinson werkt de substantia nigra minder goed, doordat dopaminerge zenuwcellen in de pars compacta zijn afgestorven. Er is dan minder productie van dopamine, vandaar dat patiënten met deze aandoening als medicatie dopamineachtige stoffen toegediend krijgen.

Functie[bewerken | brontekst bewerken]

De substantia nigra speelt een belangrijke rol bij het starten van bewegingen en functioneel als schakelkern van het extrapiramidale systeem. Functies spelen bijvoorbeeld een rol bij de oculomotoriek, leren en verslaving. Veel effecten worden vanuit de substantia nigra via het corpus striatum doorgegeven.


Zie de categorie Substantia nigra van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.