Sugar Ray Robinson

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Sugar Ray Robinson
Robinson in 1965
Robinson in 1965
Algemene informatie
Bijnaam Sugar Ray
Gewichtsklasse weltergewicht
Lengte 180 cm
Bereik 184 cm
Nationaliteit Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten
Geboortedatum 3 mei 1921
Geboorteplaats Ailey, Georgia
Geboorteland Verenigde Staten
Overlijdensdatum 12 april 1989
Overlijdensplaats Culver City
Overlijdensland Verenigde Staten
Stijl Orthodox
Resultaten
Aantal gevechten 201
Overwinningen 174
Knockouts 108
Gelijk 6
Verloren 19
Geen gevechten 2
Portaal  Portaalicoon   Sport

Sugar Ray Robinson, geboren als Walker Smith Jr. (Ailey (Georgia), 3 mei 1921Culver City, 12 april 1989) was een Amerikaans bokser die algemeen erkend wordt als een van de beste boksers aller tijden.

Robinson won als amateur 85 partijen en verloor geen enkele, 65 van deze partijen eindigden voortijdig door knock-out of technische knock-out. Robinson was 's werelds eerste bokser die de wereldtitel in één gewichtsklasse vijfmaal won, een prestatie die hij bereikte door Carmen Basilio in 1958 te verslaan en de middengewichttitel terug te pakken die hij een jaar eerder aan hem had verloren. Robinson was ook wereldkampioen in het weltergewicht van 1946-51. Sugar Ray Robinson vocht 202 profpartijen waarvan hij er 175 won (108 door knock-out), 19 verloor, er 6 onbeslist eindigden en 2 als 'no contest' de boeken ingingen.

Robinson wordt door liefhebbers vaak op de nummer-eenpositie van lijsten van topboksers geplaatst en wordt door veel kenners aangemerkt als de beste pound-for-pound vechter ooit, een term die in de vechtsportwereld gebruikt wordt om tot een vergelijking van vechters uit verschillende gewichtsklassen te komen. Muhammad Ali, die tijdens zijn carrière vaak aan zichzelf als "The Greatest" refereerde, zei zonder blikken of blozen dat hij zichzelf beschouwt als de beste zwaargewichtbokser aller tijden, maar dat hij Robinson als nummer één zou rangschikken, wanneer aan hem zou worden gevraagd wie de beste bokser ooit was. Andere boksers die naast Ali en Robinson tot de beste ooit worden gerekend, zoals Joe Louis en Sugar Ray Leonard hebben hetzelfde gezegd.