Sugawara no Michizane

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Kan Ke (Sugawara no Michizane)
Gedicht van Michizane op een muur in Leiden

Sugawara no Michizane (菅原道真 ; 845 - 26 maart 903) was een Japans geleerde, dichter en bestuurder, die centraal stond in een poging van de keizer om de macht van de Fujiwara-regenten te breken.

Michizane was niet van hoge komaf, maar zijn directe voorouders waren door hun kennis en bestuurscapaciteiten hogerop geklommen. Hijzelf leek hetzelfde pad te volgen: in 877 werd hij professor in de Chinese literatuur, en in 886 provinciaal gouverneur.

In 889 echter werd Michizane benoemd tot 'Minister van Rechts', de op een na hoogste ministerspost in de keizerlijke regering. Dit was een positie waarvoor iemand als hij, goed gestudeerd en capabel doch van relatief lage komaf, eigenlijk niet in aanmerking kwam. De Fujiwara verzetten zich tegen hem, terwijl de afgetreden keizer Uda hem steunde. In 901 werd Michizane valselijk beschuldigd van het samenspannen tegen keizer Daigo, verloor zijn post en werd naar Kyushu gezonden in een soort van verbanning.

Michizane stierf in 903 in Kyushu. Hierna werd Kyoto getroffen door stormen en aardbevingen. Dit werd aan de woede van zijn geest geweten. Hij werd postuum vrijgesproken en gepromoveerd, en 40 jaar later werd een Shinto-heiligdom voor hem opgetrokken. Hij werd na zijn dood als een Kami beschouwd, en geldt als patroonheilige voor de wetenschap.


Trivia[bewerken]

Op een muur in de Leidse Hortus staat een gedicht van Sugawara no Michizane gekalligrafeerd.