Suikermuseum

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Suikermuseum

Het Suikermuseum is een museum in de Belgische stad Tienen, de "suikerstad". In het museum komt de hele wereld van suiker aan bod. Het bevindt zich op de Grote Markt van Tienen.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het gebouw werd in 1846 door stadsarchitect François Drossaert opgetrokken. Op dezelfde plaats bevond zich het Corps de Garde (in de volksmond "Kottegoar"), de huisvesting van de burgerwacht.

In dit gebouw werd later het Vredegerecht ondergebracht, maar ook het politiekantoor, het bureau van de Burgerlijke Godshuizen en het Bureau der Octrooien. Het deed tevens dienst als tekenschool en Bureau voor openbare Werken.

De neoclassicistische voorgevel werd door Drossaert voorzien van een zuilengalerij, die doorgang verleent naar het achtergelegen pleintje en stedelijk museum "het Toreke".

Het museum[bewerken | brontekst bewerken]

In 2002 werd het gebouw geopend als Suikermuseum. Dit idee kwam tot stand toen men in 1988 het 150-jarig bestaan vierde van de Tiense Suikerraffinaderij. Eerst zou een nieuw museum gebouwd worden op de plaats van het stadsarchief. Uiteindelijk is men van deze plannen afgestapt en heeft men het voormalige Vredegerecht gekozen als locatie.

Men toont de belangrijkste aspecten van de suikerbietenteelt en de verwerking tot suikerproducten.

Sinds 16 april 2017 is het Suikermuseum gesloten. [1]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]