Sunda Kelapa (haven)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De haven van Jakarta
Het fort van Sunda Kelapa, nu het Maritiem Museum

Sunda Kelapa (Soendanees voor kokos van Soenda), later Jayakarta geheten, is de oude haven van de Indonesische hoofdstad Jakarta. Sunda Kelapa was de oorspronkelijke plaats waar Jakarta uit ontstond. In het voormalige magazijn en fort van de Vereenigde Oostindische Compagnie is het Maritiem Museum van Jakarta gevestigd.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Tot de 16e eeuw was Sunda Kelapa de belangrijkste haven van het koninkrijk Soenda. Nadat Soenda in 1522 een bondgenootschap sloot met Portugal tegen het sultanaat Demak, ontwikkelde Sunda Kelapa zich tot een Portugese handelsplaats. In 1527 veroverde prins Fatahillah van Demak de haven, die omgedoopt werd tot Jayakarta. Later werd de haven een deel van het Sultanaat Bantam.

In 1619 veroverde de Nederlander Jan Pieterszoon Coen de stad en liet op de resten van de stad een fort bouwen. Aanvankelijk wilde hij dit Nieuw-Hoorn noemen (naar zijn geboorteplaats Hoorn), maar de Heren XVII, de hoogste bestuurders van de VOC, besloten anders. Het werd Batavia genoemd en bleef dit tot 1942, het jaar dat Nederlands-Indië bezet werd door Japanse troepen. Batavia werd toen Djakarta ofwel Jakarta.

Na de onafhankelijkheid van Indonesië kreeg Jayakarta zijn oude naam, Sunda Kelapa, weer terug.