Sunmudo

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Sunmudo
Hangul 선무도
Hanja 禪武道
Herziene Romanisatie Sǒn Mu Do
McCune-Reischauer Sun Mu Do

Sunmudo is de naam voor de Koreaanse Son (Zen) boeddhistische vechtkunst die zich tijdens de zeventiger en tachtiger jaren van de twintigste eeuw in Korea heeft ontwikkeld. Hoewel in vroeger tijden boeddhistische monniken zich vaak bezighielden met het beoefenen van vechtkunsten als een vorm van externe meditatie, werd het beoefenen van vechtkunsten onder monniken steeds minder populair. Waarschijnlijk ook vanwege het ontbreken van een praktische toepassing. Werden in vroegere tijden de 'warrior monks' ook vaak ingezet in de strijd, met de komst van vuurwapens was hun inzet in de strijd niet langer noodzakelijk.

Het was de monnik Yang Ik Sunim (sunim (스님) is de titel van Koreaanse boeddhistische monniken en priesters) die in de jaren zeventig begon aan de ordenen van de technieken in een eenduidig curriculum. Gedurende de jaren 70 en 80 van de twintigste eeuw werkte met name de monnik Jeok Un (적운) sunim aan de verbreiding van deze nieuwe stijl, hij was het ook die in 1984 de naam sunmudo aan deze vechtkunst gaf.

Naam[bewerken]

Sunmudo wordt ook wel Bulmudo (불무도/佛武道) genoemd. Waar de eerste lettergreep verwijst naar Boeddha.

Training[bewerken]

Tegenwoordig wordt in diverse boeddhistische kloosters in Korea lesgegeven in deze stijl. Niet alleen aan boeddhistische monniken trouwens, er zijn ook zogenaamde 'temple-stay'-programs in het leven geroepen, die het mogelijk maken aan leken om kennis te maken met deze stijl.

Een typisch dagprogramma ziet er zo uit:

04:00 Opstaan
04:30 Chanting en het lezen van sutra's
05:00 Zen meditatie
06:00 Joggen of wandelen
07:00 Ontbijt
08:30 Schoonmaken van het tempel terrein
09:00 Sunmudo training
11:00 Actieve meditatie, het maken van 108 buigingen
12:00 Lunch
14:00 Arbeid
17:00 Rust
18:00 Avondeten
19:00 Chanting
19:30 Sunmudo training
21:00 Dagafsluiting
21:30 Bedtijd

Verbreiding[bewerken]

Ook buiten Korea wordt deze stijl, zij het in beperkte mate, beoefend. In Nederland en België kent deze stijl geen beoefenaars. In een uitzending voor het programma Yorin Travel volgde Floortje Dessing de training van een stel sunmudo-monniken voor de periode van één dag.

Zie ook[bewerken]