Super-Skrull

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Super-Skrull
Achtergrond
Uitgever(s) Marvel Comics
Eerste verschijning Fantastic Four #18
Bedenker(s) Stan Lee en Jack Kirby
Gespeeld door Kingsley Ben-Adir, Emilia Clarke
Stemacteur(s) Tom Harvey, Marvin Miller, Jess Harnell, Neil Ross, Mark Oliver, Greg Eagles, Earth Warren, Jesse Falcon, Jim Cummings, Charlie Adler, Kyle Hebert, Steve Blum, Travis Willingham, Troy Baker, Kevin Grevioux
Persoonlijke informatie
Alter ego('s) · Kl'rt
Bekende aliassen · Invincible Man
· Franklin Storm
· Thing
· Captain Hero
· Bobby Wright
Soort · Skrull
Thuiswereld · Tarnax IV
Lid (geweest) van · Secret Defenders
· United Front
Grootste vijand(en) · Fantastic Four
· Captain Marvel
· Thor
· The Avengers
Superkrachten · Gedaanteverwisseling
· Perfect imitator
· Tactisch inzicht
· Bovenmenselijk sterk
· Bovenmenselijk bestendig
· Bovenmenselijk uithoudingsvermogen
· Kan vliegen
· Enorme elasticiteit
· Pyrokinese
· Onzichtbaarheid
· Genereren krachtvelden
· Hypnose

De Super-Skrull (Kl'rt) is een personage uit de comics van Marvel Comics. Hij werd bedacht door Stan Lee en Jack Kirby en verscheen voor het eerst in Fantastic Four #18 in september 1963. De tot Super-Skrull versleutelde Skrull Kl'rt kan zoals iedere Skrull elke gedaante aannemen die hij wil, maar bezit ook versies van de vermogens van alle leden van de Fantastic Four. Dit maakt hem bovenmenselijk sterk, bestendig en belastbaar en in staat tot enorme elasticiteit. Hij kan vliegen, zichzelf onzichtbaar maken en krachtvelden genereren en beheerst pyrokinese. Daarnaast is hij in staat tot verregaande vormen van hypnose.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

De Super-Skrull is van oorsprong een gevierde, maar gewone Skrull-krijger genaamd Kl'rt, afkomstig van de Skrull-wereld Tarnax IV. Die bevond zich in de Andromedanevel tot Galactus hem verwoestte. Kl'rt wordt omgebouwd tot Super-Skrull om het op te kunnen nemen tegen de Fantastic Four. Dit nadat die een invasie van de Aarde verijdelen. Kl'rt wordt zo omgevormd dat hij elastischer wordt dan Mr. Fantastic, meer controle krijgt over onzichtbaarheid en krachtvelden dan Invisible Woman, grotere pyrokinetische vermogens krijgt dan Human Torch en sterker wordt dan Thing. Tegelijkertijd blijft hij in het bezit van zijn Skrull-vermogens om iedere gedaante aan te nemen die hij wenst en anderen te hypnotiseren. Dit maakt hem extreem geschikt voor spionage en infiltratie en geeft hem de capaciteiten om het in lijf-aan-lijfgevechten op te nemen tegen tegenstanders met bovennatuurlijke krachten, zowel op Aarde als in de voortdurende oorlog tussen de Skrulls en de Kree.[1]

In andere media[bewerken | brontekst bewerken]

Marvel Cinematic Universe[bewerken | brontekst bewerken]

Sinds 2023 verschijnen de Super-Skrulls in het Marvel Cinematic Universe, waarin voornamelijk de vijandige Skrull-leider Gravik (gespeeld door Kingsley Ben-Adir) Super-Skrull krachten gebruikt. Ook Talos' dochter G'iah (gespeeld door Emilia Clarke) gebruikt Super-Skrull krachten.

De krachten die door de Super-Skrulls gebruikt kunnen worden zijn de krachten van: Extremis (uit Iron Man 3), Groot, Cull Obsidian en de Frost Beasts (uit Thor en Thor: The Dark World). Later krijgen de Skrulls via DNA sporen tijdens de gevechten van Avengers: Endgame toegang tot de superkrachten van: Ghost, Hulk, Valkyrie, Winter Soldier, Carol Danvers / Captain Marvel, Chitauri, Corvus Glaive, Drax the Destroyer, Ebony Maw, Abomination, Gamora, Groot, Korg, Mantis, Outriders, Proxima Midnight, Captain America, Black Panther, Thanos en Thor. De Super-Skrulls komen voor in de volgende televisieserie:

Televisieseries[bewerken | brontekst bewerken]

De Super-Skrull komt voor in de volgende animatieseries:

Videospellen[bewerken | brontekst bewerken]

De Super-Skrull maakt ook deel uit van de computerspellen volgende videospellen, in een paar gevallen als speelbaar personage, maar doorgaans als eindbaas:

  • Fantastic Four
  • Marvel: Ultimate Alliance
  • Fantastic Four: Rise of the Silver Surfer
  • Marvel vs. Capcom 3: Fate of Two Worlds
  • Ultimate Marvel vs. Capcom 3
  • Marvel Super Hero Squad: The Infinity Gauntlet
  • Marvel Super Hero Squad Online
  • Marvel Avengers: Battle for Earth
  • LEGO Marvel Super Heroes
  • Marvel Heroes,

Andere Super-Skrulls[bewerken | brontekst bewerken]

Kl'rt is binnen het Marvel Universum de oer-Super-Skrull, maar niet de enige. Er zijn verschillende andere met (bundelingen van) de vermogens van andere superhelden (of -schurken). Voorbeelden hiervan zijn: