Supercell

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zie artikel Zie Supercel voor het artikel over het zwaarste type onweersbui.
Supercell
Supercell
Oprichting juni 2010
Oprichter(s) Ilkka Paananen
Eigenaar Tencent
Sleutelfiguren Ilkka Paananen (CEO)
Land Vlag van Finland Finland
Hoofdkantoor Helsinki
Werknemers 190 (2015)
Producten Computerspellen
Sector app-sector (tertiaire sector)
Industrie Computerspelindustrie
Website supercell.com
Portaal  Portaalicoon   Economie
Computerspellen

Supercell is een Finse vennootschap, gevestigd in Helsinki, die computerspellen ontwikkelt.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De vennootschap is in 2010 mede opgericht door Ilkka Paananen, die tevens bestuursvoorzitter is. In 2011 begon Supercell met de ontwikkeling van spellen voor mobiele apparaten.

Clash of Clans en Hay Day zijn freemium-games die zeer succesvol voor Supercell zijn geweest, met een opbrengst van 2,5 miljoen dollar per dag in 2013. Battle Buddies werd ondanks de positieve recensies van de markt gehaald.

In oktober 2013 kocht het Japanse bedrijf SoftBank een meerderheidsbelang van 51% in Supercell.[1] De totale waarde van Supercell werd daarmee gewaardeerd op US$ 3 miljard.[1] In 2012 realiseerde Supercell een omzet van 78 miljoen euro en behaalde hiermee een winst van 39 miljoen euro.[1]

In 2013 lanceerde Supercell Boom Beach voor iOS en Android. Boom Beach begon populair te worden als gevolg van uitgebreide reclame.

In juni 2016 werd bekend dat Supercell grotendeels wordt overgenomen door Tencent voor US$ 8,6 miljard.[2] Het is de grootste overname door het Chinese bedrijf en het belang van zo'n 85% wordt gekocht van Softbank.[2] Tencent realiseert al ongeveer 50% van de omzet met de verkoop van computerspellen. Supercell realiseerde in 2015 een nettowinst van US$ 780 miljoen op een omzet van US$ 2,1 miljard.[2] De transactie moet nog goedgekeurd worden door toezichthouders in diverse landen.[2]

Games[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]