Superior Defender Gundam Force

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Superior Defender Gundam Force
SDガンダムフォース
(Esudī Gandamu Fōsu)
Genre Mecha, komedie, actie
Tv-anime
Regie Yuuichi Abe
Studio Sunrise
Netwerk TV Tokyo
Andere netwerken GMA Network, Cartoon Network, QTV 11, Hero TV, YTV
Originele uitzending 7 januari 200429 december 2005
Afleveringen 52

Superior Defender Gundam Force (SDガンダムフォース, Esudī Gandamu Fōsu) is een animeserie uit de Gundam-franchise. De serie werd uitgezonden van 2004 tot 2005. Het scenario werd bedacht door Yūichi Abe.

Overzicht[bewerken]

De serie was een coproductie tussen Japan en Amerika. De serie debuteerde met 26 afleveringen op Cartoon Network, alvorens geheel te worden uitgezonden op TV Tokyo. Met 52 afleveringen is Defender Gundam de langste van alle Gundamseries.

In tegenstelling tot bij voorgaande SD Gundam-series, staat SD in dit geval voor Superior Defender. Het is een crossoverserie gebaseerd op de drie SD-scenario’s die weren gebruiktin eerdere SD-gundam anime- en mangaseries: SD Command Chronicles, SD Sengokuden, en SD Gundam Gaiden. Ook bevat de serie veel referenties naar voorgaande Gundamseries, met name die uit de Universal Century-tijdlijn, Future Century-tijdlijn, en After Colony-tijdlijn.

SD Gundam heeft een lichte en op sommige punten zelfs humoristische ondertoon. Dit in grote tegenstelling tot de vaak grimmig en serieuze ondertoon van veel andere Gundamseries. De serie kent wel serieuze momenten, maar niet zoveel of zo serieus als bij andere Gundamseries.

Verhaal[bewerken]

Het verhaal speelt zich af in de futuristische stad Neotopia, welke wordt bewoond door zowel mensen als robots. De stad wordt op een dag doelwit van de Dark Axis, een kwaadaardig leger uit een andere dimensie.

Wetend dat Dark Axis een grote bedreiging vormt, stelt Neotopia het Super Dimensional Guard team samen om hen te bevechten. Dit team bestaat uit speciale robots genaamd Gundams, en hun menselijke partners. Ook moeten ze het conflict met Dark Axis zo veel mogelijk geheim zien te houden voor de bevolking. Al bij het eerste gevecht raakt een jongen genaamd Shute per ongeluk betrokken bij de strijd met Dark Axis, en wordt de partner van de Captain Gundam.

Terwijl de oorlog voortduurt komen ook Gundams uit andere dimensies zich ermee bemoeien, zoals Zero en Bakunetsumaru. Ook verplaatst de oorlog zich van Neotopia naar de dimensies van Lacroa en Ark. Uiteindelijk komt het team in gevecht met de leider van Dark Axis, generaal Zeong.

Cast[bewerken]

Japanse cast[bewerken]

Engelse cast[bewerken]

Afleveringen[bewerken]

 1. His Name is Captain
 2. Soul Drive, Activate!
 3. Zero, the Flying Knight
 4. Attack the Enemy Musai!
 5. Gundam Force, Team Up!
 6. The Blazing Samurai Comes to Neotopia
 7. Go! Gunbike!
 8. A Princess, A Cake, and the Winged Knight
 9. Bakunetsumaru's Struggle
 10. Gundam Force Triple Attack!
 11. The Mystery of Lacroa Part 1: Arrival
 12. The Mystery of Lacroa Part 2: Trapped
 13. The Mystery of Lacroa Part 3: Return
 14. Undercover Mission! Learn the Gundam Force's Secrets!
 15. Mach Wings: GunEagle!
 16. Masters of the Deep Sea: GunDivers!
 17. Ashuramaru: The Old Rival Returns
 18. Fly, Captain! The SDG Base Hangs by a Thread!
 19. Showdown! Bakunetsumaru vs. Ashuramaru
 20. Fenn's Disaster
 21. Awakening! Feather Dragon
 22. Attack of the Big-Zam
 23. Fire Up! Captain System
 24. Trouble! Stolen Soul Drive
 25. Neotopia's Moment of Truth
 26. The Final Battle! Commander vs. Captain
 27. Breaking in! The Dark Axis
 28. Three Paths
 29. Sure-Win Technique Sealed!? The Menace of the Minovs Sea Border
 30. Revival! We're in Charge?
 31. Evil Sword Epyon
 32. Epyon's Assault
 33. Rescue! The Cursed Princess Lacroa
 34. The Dark Robe of Princess Lacroa
 35. The World's Greatest! Genkimaru~!
 36. Riceballs and the Garden of Wisdom
 37. Clash! The Dark Deathscythe
 38. Princess Rele, Revive!
 39. Gerbera's Call
 40. Kibaomaru's Invasion!
 41. Captured Shute and Rele
 42. Wars of Ark
 43. Final Move! Kibaomaru vs Shute
 44. Bakushinmaru, Ignite!
 45. Gundam Force, Assemble!
 46. Cobramaru's Tears
 47. Startup! Musha Daishinsho
 48. Universe Castle in flames, Genkimaru shouts!
 49. Prelude to Ruin, the True Colors of Gerbera
 50. The World Disappears!? The General's Threat
 51. Decisive Battle! The General vs Everyone!
 52. The Way Home

Verschillen tussen de Amerikaanse en Japanse versie[bewerken]

Hoewel SD Gundam Force een Japans-Amerikaanse productie was, en dus grotendeels geproduceerd met de Amerikaanse standaarden voor animatieseries in het achterhoofd, bestaan er toch een aantal verschillen tussen de Japanstalige en Engelstalige versie van de serie:

 • De Japanse versie had een specifieke reeks openingsfilmpjes en eindfilmpjes, terwijl de Engelse versie hiervoor gewoon screenshots van de serie zelf gebruikt.
 • In de aflevering 'Cobramaru's Tears' probeert Cobramaru zelfmoord te plegen als boetedoening voor het feit dat hij zijn meester, Kibaomaru, gefaald heeft. In de Engelstalige versie is de dialoog zo aangepast dat het lijkt alsof Kibaomaru Cobramaru het bevel geeft de groep voorgoed te verlaten.
 • In de Japanse versies worden de stemmen van enkele personages die duidelijk bedoeld zijn als referentie naar personages uit voorgaande Gundamseries gedaan door dezelfde seiyū die ook de stemmen van die betreffende personages deden. In de Engelstalige versie zijn hiervoor niet dezelfde stemacteurs gebruikt, vooral omdat de Engelstalige versies van deze Gundamseries verschillende casts van stemacteurs kennen.

Spellen[bewerken]

Er zijn twee spellen uitgebracht gebaseerd op de serie: een platformspel voor de Game Boy Advance en een 3D actiespel voor de PlayStation 2. De GBA-versie is een hervertelling van de eerste 26 afleveringen, waarin de speler kan spelen als Captain Gundam, Bakunetsumaru of Zero the Winged Knight. De PS2-versie bevat een nieuw verhaal.

Manga & extra verhalen[bewerken]

SD Gundam Force heeft een aantal mangaversies gekregen, waaronder een hervertelling van de show, een prequel-manga en een manga die enkele extra verhalen bevat. De manga welke direct gebaseerd is op de televisieserie, brengt welk enkele veranderingen aan in het verhaal.

Externe link[bewerken]