Superman and the Mole Men

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Superman and the Mole Men
Tagline The All-Time ACE OF ACTION! in his FIRST Full-Length Feature Adventure!
Regie Lee Sholem
Producent Barney A. Sarecky
Scenario Richard Fielding
Hoofdrollen George Reeves
Phyllis Coates
Muziek Darrell Calker
Walter Greene
Montage Albrecht Joseph
Cinematografie Clark Ramsey
Distributie Lippert Pictures Inc.
Première 23 november 1951
Genre Actie
Speelduur 58 minuten
Taal Engels
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Superman and the Mole Men is een Amerikaanse zwart-witfilm uit 1958 gebaseerd op het DC Comics personage Superman. De regie was in handen van Lee Sholem. De hoofdrollen werden vertolkt door George Reeves en Phyllis Coates.

Het was de eerste grote Supermanfilm. Eerder waren er wel al twee reeksen van korte films gemaakt. Superman and the Mole Men werd in amper 12 dagen opgenomen. De film diende als een pilot voor de televisieserie Adventures of Superman. Voor die serie werd de film opgesplitst in twee afleveringen getiteld The Unknown People.

Verhaal[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Reporters Clark Kent en Lois Lane worden door hun baas naar het kleine plaatsje Silsby gestuurd voor een reportage over de diepste oliebron ter wereld. Wat de werknemers bij de oliebron niet weten is dat hun boor de ondergrondse thuiswereld van de "Mole Men", een ras van kleine wezens, heeft doorboord. De Mole Men komen via het boorgat omhoog om de bovenwereld te bestuderen.

De Mole Men jagen iedereen angst aan met hun verschijning. De lokale bevolking vormt een woedende menigte geleid door de gewelddadige Luke Benson om de “monsters” te doden. Superman komt tussenbeide en weet het conflict te bedaren. Hij redt een van de Mole Men wanneer deze in het water valt, en een andere nadat die wordt neergeschoten. Hij brengt de neergeschoten Mole Man naar een ziekenhuis.

In het ziekenhuis wordt al snel duidelijk dat de Mole Man het niet zal overleven als hij niet direct een operatie ondergaat om de kogel te verwijderen. Clark Kent is gedwongen de dokter te helpen daar de dokters vaste assistent niets met het wezen te maken wil hebben. Niet veel later duikt Bensons bende op bij het ziekenhuis en eist dat het wezen aan hen wordt uitgeleverd. Superman bewaakt de ingang van het ziekenhuis om de menigte buiten te houden. Hij ontneemt de bende hun geweren, en stuurt hen weg.

Later komen nog meer Mole Men door het boorgat naar boven, en ditmaal hebben ze een wapen bij zich. Ze begeven zich naar het ziekenhuis, waar Benson en zijn bende de wezens zien. Benson gaat hen alleen achterna. Een van de Mole Man vuurt zijn wapen af op Benson, maar Superman springt er tussen en vangt het schot op. Hij geeft hun de gewonde maar wel geopereerde Mole Man terug. De Mole Men keren terug naar het boorgat, dat ze achter zich laten instorten zodat niemand er meer in of uit kan.

Rolverdeling[bewerken]

Acteur Personage
Reeves, George George Reeves Clark Kent/Superman
Coates, Phyllis Phyllis Coates Lois Lane
Corey, Jeff Jeff Corey Luke Benson
Reed, Walter Walter Reed Bill Corrigan
MacDonald, J. Farrell J. Farrell MacDonald Pop Shannon
Andrews, Stanley Stanley Andrews De Sheriff
Walker, Ray Ray Walker John Craig
Dawson, Hal K. Hal K. Dawson Chuck Weber
Warren, Phil Phil Warren Deputy Jim
Reicher, Frank Frank Reicher Hospital Superintendent
Washburn, Beverly Beverly Washburn Kind
Banbury, Jack Jack Banbury een "Mole Man"
Baris, Tony Tony Baris een "Mole Man"
Curtis, Billy Billy Curtis een "Mole Man"
Marvin, Jerry Jerry Marvin een "Mole Man"

Achtergrond[bewerken]

Thema’s[bewerken]

Net als veel van de eerste afleveringen van The Adventures of Superman heeft de film een volwassen thema. De film behandeld veel conflicten en geweld, en de mogelijke gevolgen daarvan. De personages worden serieus gespeeld. Zo heeft Superman in de film vrijwel niets van de humor die het personage in de televisieserie langzaam ontwikkelde.

De sympathieke “monsters” en de manier waarop de mensheid op hen reageert wordt door auteur Gary Grossman vaak vergeleken met de reacties van de mensheid op de vredelievende aline Klaatu in de film The Day the Earth Stood Still, die in hetzelfde jaar uitkwam.

Productienotities[bewerken]

  • Enkel elementen werden verwijderd uit de film toen deze werd omgezet naar de dubbele aflevering van “Adventures of Superman”, waaronder alle referenties naar de term "Mole Men".
  • De themamuziek voor de film deed meer denken aan sciencefiction dan aan superman.
  • Het laserwapen dat op de fimposter te zien is, en dat de Mole Men in de film gebruiken, is gemaakt van een omgebouwde Electrolux stofzuiger.
  • De vliegscènes in de film zijn primitiever dan die in de latere televisieserie.